Taxichaufförer kan få sitt körbeteende prövat för att förebygga skador och för att göra taxibolag attraktiva igen för vanliga försäkringsgivare. De Vereende, en försäkringsgivare som främst fungerar som ett skyddsnät för försäkrade som nästan inte har någon annanstans att ta vägen på grund av den höga risken, introducerar RijBeterBox, en sorts svart låda som håller reda på kördata.

På grund av det stora antalet olyckor med taxibilar har försäkringsbolagen blivit mindre sugna på att försäkra taxibolagen. Skadesiffrorna från De Vereende visar att taxibilar har drabbats av mycket mer skador än personbilar de senaste fem åren. Skadebeloppet är i genomsnitt 50 procent högre. Det som bidrar till tätare skador orsakade av taxibilar är att de kör fler kilometer och kör oftare i stadskärnor.

Från och med den 1 februari nästa år kan taxikunder hos Vereende mäta sitt körbeteende med boxen utan extra kostnad. För det första hjälper det enligt försäkringsgivaren att ge förarna insikt i sitt eget körbeteende. Dessutom uppmanar Vereende andra försäkringsbolag att anställa förare med bra betyg som kunder igen. Om detta inte är möjligt kommer Vereende att erbjuda förare som har visat sig vara säker att köra en rabatt på premien på upp till 30 procent.

Initiativet från Vereende stöds av Veilig Verkeer Nederland och transportsektororganisationen KNV.

Läs också: Problem på grund av personalbrist inom sjukvårdstransportsektorn

Taxichaufförer kan få sitt körbeteende prövat.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post