Hovrätten i Bryssel har beslutat att de allra flesta Uber-förare inte längre kommer att tillåtas att betjäna kunder från klockan 18.00 på fredag. Uber undersöker om man kan överklaga beslutet. För de 95 % av Uber-förarna som inte har taxitillstånd, utan VVB (limousine) tillstånd, är det ett hårt slag. Enligt branschtidning Magazine Passenger Transport Uber måste förbjuda dem från plattformen från fredag ​​kväll. Utan de cirka 2.000 XNUMX VVB-förarna är det praktiskt taget omöjligt för Uber att tillhandahålla en rimlig service. I storlek är Uber nästan lika stor som taxisektorn i Bryssel. Efter år av kämpande mot Ubers praxis är sektorn nöjda.

Många Uber-förare ansökte om ett VVB-tillstånd i Bryssel, Flandern och Vallonien, ofta för att kraven för detta tillstånd är lägre än för ett taxitillstånd. Men taxisektorn visade regelbundet att Uber inte (också) respekterade kraven i FVO-lagstiftningen – uthyrning av ett fordon under en längre tid. Endast 5 % av förarna ansökte om taxitillstånd i Flandern. De kan fortsätta på fredag.

För de flesta Uber-förare är Uber den enda inkomstkällan och många har satt sig i skuld för en rimlig bil. De kommande dagarna kommer de troligen att genomföra hotet – som framfördes under den senaste Uber-demonstrationen – att förlama Bryssel centrum: "Vi kommer att visa upp oss."

Domstolen baserade körförbudet på ett strejkbeslut från 2015. Då hade Uber – som startade 2014 med UberPop där privata chaufförer stod för transport – bara börjat verka i Bryssel, men taxiorganisationer ledda av taxibolaget Taxis Verts snabbt lämnade in en stämningsansökan mot nykomlingen. De ansåg att Uber-förare körde utan taxikort som orättvis konkurrens. Domstolen följde nu taxisektorn i det resonemanget och utfärdade ett strejkbeslut. För varje olaglig Uber-åkning ska det amerikanska företaget betala böter på 10.000 1 euro, med högst XNUMX miljon euro.

inte mer Uber från 18.00 på fredag

Uber stängde ner tjänsten UberPop, men lanserade några månader senare en annan form av tjänst, UberX, som Uber såg som en limousinetjänst, som kräver att förarna skaffar ett speciellt VVB-tillstånd. På det sättet gick Uber fortfarande crescendo i den belgiska huvudstaden, men taxisektorn ansåg att det knappt var någon skillnad mellan UberPop och UberX. Detta berodde främst på att Uber-förarna inte bara väntade på en färdorder, utan körde runt på stan och letade efter affärer.

Ett anmärkningsvärt beslut från affärsdomstolen i Bryssel för flera år sedan, där man hävdade att Uber inte tillhandahåller taxitjänster, fick Uber att se ut att vinna. Hovrätten upphäver nu företagsdomstolens beslut och upprätthåller strejkbeslutet från 2015. "Vi är mycket oroade eftersom 2.000 XNUMX Bryssel FVO-förare kommer att förlora förmågan att generera intäkter från fredag", säger Uber i ett pressmeddelande.

"Denna dom är baserad på föråldrade regleringar som föregår ankomsten av smartphones och som regeringen har lovat att reformera i sju år", säger Uber Belgium-chefen Laurent Slits. "Vi uppmanar Bryssels regering att snabbt reformera sektorn så att förare kan fortsätta att arbeta och ge sina familjer försörjning."

För några månader sedan stängde Uber ner sin app i flera timmar för att stödja protesten från Uber-förare i en demonstrativ marsch mot bristen på reformer. Ministerpresident Vervoorts taxiplan, som syftar till att utjämna de olika typerna av förare, ett system med minimiavgifter och – efter det flamländska exemplet – två typer av taxibilar (stående taxibilar och gataxi), har föreslagits i översikt, men den parlamentariska vägen har ännu inte tagits innan den blir verklighet. Det verkar osannolikt att det kommer att lyckas i år.

"Det här är en kalldusch för förarna", säger Asmaa Snaïbi i De Standaard. Hon är språkröret för dussintals förare. "En fullständig katastrof. Systemet har tolererats i åratal och de fortsatte att utfärda tillstånd. Människor har byggt hela sitt liv kring detta, och nu tar de allt från oss.” Uber-förarna, som jobbar som frilansare, kommer inte längre att ha någon inkomst från fredag. "Det är en skandal att Brysselregeringen har skjutit upp så länge", sa Snaïbi. "Detta elände för hundratals familjer kunde ha undvikits. Men vi ska mobilisera.”

Läs också: Taxi- och matleveransföretaget Uber låter kunder beställa gräs

Utskriftsvänlig, PDF och e-post