Den kinesiska taxitjänsten Didi Global kan behöva avnotera sin notering i USA. Kinesiska tillsynsmyndigheter har bett företagets styrelse att göra planer för detta, sa insiders till nyhetsbyrån Bloomberg. Enligt experter är begäran utan motstycke, ganska kort efter Didis börsnotering på New York-börsen i juni. Det är också en signal om att Kina tar ytterligare steg för att få mer kontroll över stora techföretag, som Peking menar har fått alldeles för mycket makt.

Det skulle finnas flera förslag på bordet för Didi. Till exempel kan företaget vara helt privatiserat eller börsnoterats i Hong Kong. Om ett av dessa steg vidtas kommer noteringen i New York att avbrytas därefter. Det rapporteras att Cyberspace Administration of China, det organ som ansvarar för datasäkerheten i landet, är oroad över Didis läckage av känsliga uppgifter på grund av den amerikanska noteringen.

Med en privatisering av Didi skulle det komma ett förslag om att få aktierna till priset för börsintroduktionen i New York, låter det som. Didi noterades där i juni och ett lägre pris skulle sannolikt leda till många stämningar från lurade aktieägare. Vid en eventuell notering i Hongkong skulle man överväga att diskontera den nuvarande växelkursen, som för närvarande är betydligt lägre än i juni.

Ingen kommentar

Didi ville inte kommentera rapporterna och den kinesiska tillsynsmyndigheten kommenterar inte heller. Vid den tiden upplevde Didi den största amerikanska börsintroduktionen av ett kinesiskt företag sedan teknikföretaget Alibaba 2014. Företaget ägs fortfarande till stor del av ledningen för medgrundaren Cheng Wei. Teknikinvesteraren SoftBank och amerikanska Uber Technologies har stora minoritetsintressen.

Peking har tidigare kritiserat Didi för att ha valt en börsnotering för USA, vilket sågs som en provokation av myndigheterna. De senaste månaderna har det varit inspektioner på kontor, hot om dryga böter och beslutet att skjuta upp introduktionen på den västeuropeiska marknaden.

Läs också: Ryska teknikföretaget Yandex fortsätter utan Uber

DIDI LOGO med taxi i Hangzhou Kina
Utskriftsvänlig, PDF och e-post