Alldeles för långa restider, dåliga förare och ologiska rutter. Elevtransporter för specialundervisning i Bollenstreek lämnar mycket övrigt att önska, säger föräldrar till elever. Det finns främst klagomål på Noot Personenvervoer, företaget som tillhandahåller studenttransporter för hela Bollenstreek. Personalbrist tros vara grunden till detta problemen, något som påverkar hela sektorn. Kommunfullmäktige i Teylingen kommun är också oroade över studenttransporterna. Det avslöjades på måndagen under mötet i rådets välfärdsnämnd. 

ologiska vägar

Den ständigt föränderliga situationen inom utbildningen till följd av bland annat coronapandemin påverkar studenttransporterna. Ovanpå detta kommer bristen på personal, vilket tvingade transportören att lägga om rutterna. Gör det längre för att spara drivrutiner. Rådmännens oro delades av rådmannen Arno van Kempen. Han förstod att transportören hade gjort resorna längre, så även om barnen är längre på vägen behövs färre förare. Han medgav att kommunikationen om problemen lämnade något övrigt att önska.

tävla till botten

Huvudfrågan är kanske vad som egentligen ligger till grund för dessa problem. Det har regnat klagomål på studenttransporter i Duinen Bollenstreek i månader. Under tiden, a medborgarinitiativ startat av en mamma från Noordwijk om nedgången i studenttransporter. Om 40.000 XNUMX namnunderskrifter alltså samlas in kan initiativet uppmärksammas av representanthuset. Den största källan till irritation är de ständiga byten av förare, att komma för ofta och bristen på samordning med föräldrarna.

När nu alla kommuner själva ska utforma anbudet för elevskjuts har det skett en mycket allvarlig förlust av kvaliteten och säkerheten i genomförandet. Kommuner glömmer strukturellt bort att de är huvudman och skickar tillbaka föräldrarna till dessa utsatta barn till den sviktande bäraren. Enligt initiativtagarna till petitionen kan de mest grundläggande delarna inte garanteras.Utvecklingen av dess sårbara användare kan inte motstå förarbyten, att komma för sent till skolan, inte introduceras för föraren.

"Bristen på samordning med föräldrar, handledare och skolor, de långa vägarna, spridningen av oförmögna förare på grund av brist inom denna gren av sporten, bristen på kompetens för att kunna koppla upp sig till problemen, bristen på matchning mellan barn i taxin, den omöjliga planeringen och det faktum att barn finns kvar utan att bli hämtade alls eller att transportören inte är tillgänglig. Utan kommunikation är hon ingenstans alls."

Enligt vissa föräldrar är det verkligen dramatiskt dåligt, med liten kunskap om problemen hos barnet som åker med i elevskjuts. Användningen av bra planeringssystem och ruttgeneratorer kan inte lösa alla problem. Algoritmer bestämmer kombinationer, restider och rutter. Andra faktorer blir svårare att ta hänsyn till, eftersom de ofta måste lösas med ”sunt sunt förnuft”. 

Elevskjuts används ofta för ett barn som inte kan gå självständigt i skolan, till exempel vid sjukdom, funktionsnedsättning eller beteendeproblem. Kommunen tittar på om elevskjuts är nödvändig för varje elev, men glömmer alltför ofta att 'anpassning' och 'fasta mönster' är grunden för ett lyckat anbud på sådana transportformer.

respekt för förare

Taxichauffören är ofta den första personen som föräldrar ser när något gick fel i transporten. I de flesta fall är föraren den person som kommer att lösa problemet och inte orsakade det. Kanske är det trevligt att föräldrar eller vårdare av elever pausar ett ögonblick. Istället för att ge föraren full vikt den här gången i en ofta 'överhettad' diskussion kan förståelse av varandra göra underverk.

KNV letar efter lösningar på problemet tillsammans med företagarna på olika sätt. Tyvärr kommer personalbristen inte att lösas över en natt, eftersom den även förekommer inom andra sektorer som sjukvård och storhushåll. Branschen efterfrågar därför främst förståelse för situationen. 

Bertho Eckhardt om detta: ”Det är inte illvilja att företagen inte alltid kan möta transportbehovet när kunderna vill ha det. Vårdbolagen ingår i sjukvårdskedjan och bevakar ständigt kundens intressen. Vi har dock nu hamnat i en situation där vi ibland inte längre kan möta kundens önskemål. Det stör entreprenörerna verkligen.'

Läs också: Elevtransport kan inte bara kombineras

Utskriftsvänlig, PDF och e-post