Holländare som reser i Sydafrika avslutar helt enkelt sin semester. Detta trots att Omikron-varianten av coronaviruset upptäcktes där och ett inreseförbud meddelats av det avgående kabinettet. Det är vad VvKR säger. Organisationen för småskaliga reseorganisationer har 56 medlemmar som normalt erbjuder resor till Sydafrika och omgivande länder.

Den nya varianten har nu etablerats i olika länder, inklusive Nederländerna. Många länder har begränsat flygtrafiken till och från länder i södra Afrika. Enligt VvKR är det bra kontakt med lokala resenärer och alla avslutar bara sin semester. De resenärer som har kommit hem under tiden har också kommit fram i säkerhet.

"Vi får vänta och se hur det går", säger en taleskvinna. "Vi vet inte mycket om den nya varianten ännu." Sedan inreseförbudet infördes i fredags har ingen bokat en resa till Sydafrika.

Stöd är fortfarande nödvändigt

"Vi, och våra resenärer, tycker att Sydafrika straffas väldigt hårt för ärligheten i att upptäcka denna variant", säger taleskvinnan för VvKR. Enligt henne kommer de resestriktioner som andra länder nu har infört få stor påverkan på landet.

– Det är väldigt irriterande att en sådan variant dyker upp och att vi måste hantera reseförbud, säger resebranschorganisationen ANVR. "Det kommer inte att förhindra spridning, men det kommer att bromsa den. RIVM säger också att resestriktioner inte kommer att stoppa viruset på lång sikt, säger en taleskvinna. ”Det är tydligt att stödet fortfarande är nödvändigt för resesektorn. Även nästa år."

Svår

VvKR påpekar att cirka 80 procent av dess 419 medlemmar inte har fått något coronastöd alls sedan krisens början. Detta eftersom det ofta handlar om egenföretagare som jobbar hemifrån.

Resebranschen har haft det kämpigt sedan coronakrisen började. Ett orange reseråd gäller fortfarande nästan alla länder utanför Europa, vilket gör att semesterresor avråds. Det gäller även Sydafrika.

Läs också: Reseparaplyorganisationen ANVR vill ha klarhet från kabinettet

Utskriftsvänlig, PDF och e-post