Fler och fler stationer i Nederländerna får en AED (Automated External Defibrillator). De senaste månaderna har järnvägsorganisationerna NS och ProRail tillsammans med Hjärtfonden redan installerat AED på olika stationer. Detta är ingen överflödig lyx om man vet att i vårt land får ett fyrtiotal personer per dag ett hjärtstopp utanför sjukhuset. I juli i år meddelade Dutch Railways att de börjat installera 715 AED på olika stationer i hela Nederländerna. Detta projekt förväntas ta cirka 8 månader, då bör varje station vara utrustad med en sådan anordning. Kick-offen var på Culemborg station, vilket markerade starten på ett rikstäckande AED-nätverk.

"Enligt Hartstichting upplever cirka 17.000 XNUMX personer per år hjärtstopp utanför sjukhuset. Chansen att överleva är störst om HLR startar inom de första sex minuterna, helst med hjälp av en AED. Den nya AED:n kan användas på stationen, men också i närheten av stationen.”

Irma Winkenius, regiondirektör NS.

Fram till förra sommaren fanns det bara 50 stationer med AED, men många fler har redan installerats. Nyligen har alla stationer i Almere också tillhandahållits och de är också upptagna med platser i Groningen. AED:erna kan användas av anställda på NS och ProRail samt av civila räddningspersonal som är registrerade via Hjärtslag nu. Chansen att överleva är störst om någon i hjärtstillestånd återupplivas inom 6 minuter och kopplas till en AED. HartslagNu är återupplivningsanropssystemet i Nederländerna, du kan registrera AED här och du kan även registrera dig som civil räddningspersonal. Genom att installera AED:erna på alla stationer bidrar Nederlandse Spoorwegen till ett rikstäckande AED-nätverk.

– Den här utbyggnaden av nätet påverkar stationerna och deras omgivning. NS och ProRail bidrar därmed till den uppgift som vi fortfarande har i Nederländerna att fylla AED-fria zoner."

Floris Italianer, chef för hjärtfonden.

Bild ovan: NS bildbank/ Arno Leblanc.

Läs också: Ronald McDonald House, när rörlighet inte är möjlig

I vårt land drabbas ett fyrtiotal personer per dag av hjärtstopp utanför sjukhuset.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post