Två grupper av holländska företag inom transportsektorn har fått ett gemensamt bidrag på 47 miljoner euro. De kommer att använda detta för att arbeta med eltransporter och transporter på vätgas. Branschgruppen VDL, lastbilsbyggaren DAF och chipföretaget NXP ingår i konsortierna, där de samarbetar med andra partners som forskningsinstitutet TNO, Eindhoven University of Technology och Maastricht University.

Inom eltransportområdet kommer ett konsortium att vara involverat i bland annat lokal utveckling och produktion av innovativa batterier för elfordon. Uppmärksamhet ägnas också åt en smart laddningsinfrastruktur, återvinning av batterier och ett progressivt batterihanteringssystem. För väte tittar konsortiets partner på väteförbränningsmotorer och bränsleceller, men också på tekniken för den infrastruktur som krävs för lagring av det bränslet.

Utöver de 47 miljoner euro som regeringen satsar på forskningen bidrar deltagarna i konsortierna själva med 26 miljoner euro. Detta ger det totala beloppet att spendera på 73 miljoner euro.

Läs också: VDL Nedcar bygger elbilar för Canoo

Daf Giesen
Utskriftsvänlig, PDF och e-post