Snabba cykelvägar, även kallade cykelvägar eller cykelmotorvägar. Du har säkert hört talas om det. Det är en direkt, bekväm cykelförbindelse mellan stadsregioner med få hinder som säkerställer att du snabbt och smidigt kommer fram till din destination. Dessa snabba cykelvägar ger bättre och snabbare tillgänglighet till pendlingsplatser och uppmuntrar pendlare att resa med cykel. Det bästa vore om en snabb cykelväg helt skulle bestå av tydliga fyra meter breda röda cykelvägar. Tyvärr är detta inte genomförbart eftersom dessa går över stora avstånd och ytor. Och det är därför i verkligheten ofta stadier är sammanlänkade.

En snabb cykelväg kan därför bestå av olika delar, såsom en befintlig bred cykelbana, en bit cykelgata, en del av ny cykelväg och en markerad cykeldel på en väg. Snabba cykelvägar är alltid ett samarbete mellan kommunerna och landskapet. En sådan sträcka ska vara säker och cyklister ska också ha så lite trängsel som möjligt med tåg och bilar. Cyklister ska ha så mycket förtur som möjligt på denna sträcka, därför byggs till exempel en cykeltunnel i en korsning. Det finns redan en hel del i vårt land och fler tillkommer hela tiden.

Olika snabba cykelvägar byggs också i Brabant, F261 Tilburg-Waalwijk, F59 Waalwijk-'s-Hertogenbosch, F50 Uden-Veghel, F270 Eindhoven-Helmond, F58 Breda-Tilburg och F50 Nistelrode-Uden. Rutterna 's-Hertogenbosch-Oss och Eindhoven-Valkenswaard har redan genomförts. Målet är att år 2030 ha ett komplett nätverk av snabba cykelvägar i Brabant. Arbetet med Eindhoven-delen av den snabba cykelvägen mellan Eindhovens centralstation och Helmonds centralstation har äntligen börjat. Helmond-delen av den snabba cykelrutten hade varit klar ett tag, men Eindhoven-delen blev försenad. I slutet av 2022 måste det Eindhoven del är redo och cyklister kan också börja använda denna snabba cykelväg.

Läs också: Mät fint damm med den nya versionen av Snuffelfiets

Utskriftsvänlig, PDF och e-post