Framtidssäkrandet av delad mobilitet (fordonsuthyrning) för både leverantör och användare är under press på grund av skadeutvecklingen av delade fordon, såsom skotrar och bilar. Risk- och försäkringsrådgivaren Aon tar tag i detta problem och kommer (snart) att starta en testplats där det görs experiment med körkortsförsäkring. I denna testplats, där ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning (I&W), Rotterdams kommun, RDW, Vattenfall, SafeDrivePod, Loyens & Loeff och MS Amlin också är involverade, flyttas försäkringen från (ägaren till) fordon till föraren. . Baserat på analys av anonymiserade fordons- och förardata bör detta leda till en mer gynnsam skadeutveckling.

I slutet av försöket, som kommer att pågå i minst tre månader, kommer ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning att hålla ett seminarium om försäkringsbarheten för delad mobilitet tillsammans med Aon för att tillkännage resultaten.

Skev tillväxt mellan premie och skadestånd
Försäkringsmöjligheterna för delad mobilitet och plattformar har varit under press under en tid. Medan efterfrågan på delade fordon ökar, upplever många av dessa typer av fordon, såsom (el)skotrar, skador. Som ett resultat har förhållandet mellan premie och skadestånd blivit snedvridet för försäkringsbolagen.

”Delad mobilitet är inte bara viktigt för hållbarhet och för att hålla transporter överkomliga för alla, det hjälper också till att använda det redan knappa utrymmet i städerna på ett smartare sätt. Därför vill ministeriet hjälpa till att ta bort hinder för deltransporter, inklusive att hålla försäkringen överkomlig. Med det här testet kan vi testa digitala möjligheter och stimulera försäkringsbranschen att utveckla en lämplig och hållbar försäkringsprodukt.”

Statssekreterare Steven van Weyenberg (I&W).

"Därför ska försäkringen inte längre följa med fordonet, utan hos hyresgästen/föraren. Det är vår vision att ansvarsfull och säker körning ska vara transparent och premieras. Det är precis vad vi vill experimentera med i det levande labbet. En hyresgäst av ett delat fordon måste känna ekonomiskt av de ekonomiska konsekvenserna av oansvarig körning eller vårdslös hantering av dessa fordon. Jag förväntar mig verkligen att vi kommer att se mycket mindre skador på delade fordon och att vi uppmuntrar människor att delta i trafiken på ett säkert sätt."

Evert-Jeen van der Meer, industrichef Mobilitet på Aon.

Koppla riskprofil till körkort
Om testet lyckas vill Aon först skaffa sig erfarenhet av att försäkra kaskorisken på hyrda fordon genom en personlig mobilitetsförsäkring kopplad till ID eller körkort.

Pilotprojektet kommer därför att experimentera med att samla in fordons- och förardata och koppla detta till skadedata. Om det visar sig att någon kör 'mycket' med skador kan denna person få en högre premie, bli spärrad eller så kan det säkerställas att han till exempel bara har tillgång till en elcykel. Omvänt, om föraren kör utan skador och uppvisar ett säkert körbeteende, har detta en gynnsam effekt på premien.

Framtiden för delad mobilitet omsatt i praktiken
Denna testplats för delad mobilitet är ett offentlig-privat partnerskap där intressenter testar olika smarta lösningar inom mobilitetsområdet i en app. Aon.

”Idéerna om experiment eller försök inom området hållbar, prisvärd och säker mobilitet har funnits ett tag, men detta är ett av de första konkreta projekten. I detta levande lab kombinerar parterna sin kunskap och expertis och en mängd relevant data kommer att bli tillgänglig för vidare analys. RDW följer detta provningsfält med intresse, bland annat på grund av kopplingen mellan försäkringsregistret och körkortet, men också utvecklingen av det mobila körkortet. Jag är övertygad om att vi med denna testplats kan hålla delad mobilitet försäkringsbara och att vi även kan använda vår kunskap och erfarenhet för hyresmarknaden, där försäkringsbarheten nu också blir ett problem.”

Evert-Jeen van der Meer, industrichef Mobilitet på Aon.
Försäkringsmöjligheterna för delad mobilitet och plattformar har varit under press under en tid.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post