Den amerikanska elbilstillverkaren Canoo räknar inte med att få fordon byggda av biltillverkaren VDL Nedcar i Born in Limburg. I ett dokument som lämnats in till den amerikanska aktiemarknadsvakten säger företaget att man inte längre tror att ett preliminärt avtal kommer att omvandlas till ett slutgiltigt.

Canoo var VDL Nedcars första nya kund i somras efter att BMW beslutat att flytta tillverkningen av BMW och MINI-modeller till sina egna fabriker. I juni meddelade de två företagen att Canoo skulle börja tillverka bilar i Born från och med nästa år till 2028. VDL Nedcar skulle till och med först vilja sätta upp extra produktionsutrymme på parkeringen, eftersom normal produktion av BMW och MINI skulle fortsätta till 2023.

Halvvägs genom förra månaden sådde Canoo redan tvivel om produktionen i Nederländerna. VD Tony Aquila sa då att han hellre skulle ha en egen fabrik än en kontraktstillverkare på grund av kontrollen. Runt den tiden bestämde sig Canoo för att starta produktionen av sitt så kallade livsstilsfordon, en typ av SUV, i USA redan 2022 istället för ett år senare.

Tidsfristen för att nå en slutgiltig överenskommelse med VDL Nedcar förlängdes sedan från slutet av november till mitten av december. I det officiella dokumentet säger Canoo nu att beslutet togs på grund av "utvecklingen hos VDL Nedcar". Den senaste hackattacken mot det holländska företaget kan spela roll, skrev olika medier tidigare. Som ett resultat avstannade även produktionen hos VDL Nedcar under en tid.

En talesperson för VDL Nedcar säger att biltillverkaren är "i samtal med Canoo för att forma samarbetet". "Vi tar all tid för det." Han avböjde att kommentera Canoos uttalande i dokumentet. "Du borde ställa alla frågor till Canoo om det."

VDL Nedcar letade redan efter ytterligare nya kunder eftersom produktionen av Canoo-fordon inte räckte för att använda hela fabriken. Dessutom vill företaget vara mindre beroende av en tillverkare. Den del av industrikoncernen VDL tittade på etablerade tillverkare och nystartade företag och sa hela tiden att diskussioner pågår med flera kandidater.

Tidningen De Limburger skrev nyligen om VDL:s kontakter med Rivian, ett amerikanskt företag som bygger elektriska pick-uper och lastbilar. Talespersonen vill varken bekräfta eller dementera om det pågår samtal med det företaget, som får stöd av bland annat Amazon.

Läs också: VDL Nedcar bygger elbilar för Canoo

Utskriftsvänlig, PDF och e-post