Åtta partnerskap av entreprenörer och forskare får totalt 150 miljoner euro i statligt stöd för att arbeta med innovationer som gör våra transporter renare och smartare. Idéerna kommer från hela mobilitetssektorn: bilindustrin, flyg- och sjöfartssektorn. Totalt är 109 företag (varav 64 små och medelstora företag) och 27 forskningsinstitutioner involverade i dessa projekt.

På grund av coronakrisen har företag och kunskapsinstitutioner inom mobilitetssektorn färre ekonomiska resurser tillgängliga för att arbeta med ny utveckling som gör sektorn mer hållbar. Innovationer inom mobilitetssektorn har en inverkan på andra sektorer som bygg och industri och ger ytterligare ett bidrag till de nederländska klimatmålen. Ekonomisk innovation är också nödvändig: den holländska mobilitetssektorn är en viktig leverantör till andra länder, som Tyskland och Frankrike. Vår mobilitetssektor kan behålla denna position genom att fortsätta att förnya.

Regeringen har därför gjort en engångsbetalning på 150 miljoner euro genom R&D Mobility Sectors Subvention Scheme. En oberoende rådgivande kommitté har bedömt de inlämnade projekten, enligt Centralregeringen.

De vinnande projekten

  • Green Transport Delta – Elektrifiering: ny batteriteknik för elektriska transporter.
  • Grönt transportdeltat – väte: förbränningsmotorer, bränsleceller och tankningsinfrastruktur för användning av vätgas.
  • BrightSky: göra den nederländska flygsektorn mer hållbar på och runt flygplatsen, med Schiphol som testplats.
  • Termoplast för hållbart flyg: lättviktsmaterial för tillverkning av små elektriska passagerarflygplan.
  • Komposittank för flytande väte för civil luftfart: lätt bränsletank som gör att flygplan kan flyga på flytande väte.
  • LNG-NOLL: teknik för att drastiskt minska utsläppen från LNG-drivna fartyg.
  • MÄNNISKOR: metanol som ett hållbart bränsle för fartyg.
  • Hållbara H2-integrerade framdrivningsenheter: framdrivnings- och energisystem för fartyg baserade på vätgas.
150 miljoner stöd för renare och smartare transporter.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post