År 2020 skadades cirka 12.000 2019 cyklister i trafiken. Detta rapporterar SWOV. Det är en liten minskning jämfört med 14.000, då XNUMX XNUMX cyklister skadades. Fietsersbonden slår fortfarande larm, eftersom de verkliga siffrorna förmodligen är mycket högre och minskningen beror främst på förra årets nedstängningsåtgärder. Regissör Esther van Garderen: "Löftens tid är förbi, handling behövs."

Det faktiska antalet skadade är sannolikt ännu högre än vad som nu rapporterats. I september avslutade SafetyNL nämligen att antalet skadade cyklister 2019 är minst tre gånger högre än de officiella SWOV-siffrorna. Om detta även gäller för årets siffror, då är det oacceptabelt för Fietsersbonden. – Visst i denna tid när sjukhusen redan har det svårt har regeringen en moralisk skyldighet att begränsa antalet skador i trafiken så mycket som möjligt. Det behövs mycket extra pengar, men det handlar också om gärningar.”

De tio bästa är:

 1. Sänka hastigheten på bilar
  Mindre hastighet räddar liv. Bilar bör sakta ner.
 2. Förbättra cykelvägar
  Bredare stigar utan stolpar och med bra markeringar.
 3. Uppdelning av trafikflöden
  Låt cyklister och motortrafik stöta på varandra mindre.
 4. Minska biltrycket
  Avskräcka biltrafik, bland annat genom ett förbud runt skolor.
 5. Inredning för alla
  Gör gatan säker för unga och gamla.
 6. Bättre underhåll
  Färre gropar i vägen, bekämpar halka bra.
 7. Omkörning rymligare
  Bilar ska ta mer plats när de kör om cyklister.
 8. Tydligare riktlinjer för möblering
  De nuvarande riktlinjerna är för icke-bindande. Gör dem viktigare och fritt tillgängliga.
 9. Var uppmärksam på olyckor
  Mer forskning om olyckor och mer uppmärksamhet åt gärningsmännen.
 10. Öka cykelfärdigheterna
  Alla har rätt till cykelutbildning och en välutrustad cykel.

Fietsersbond räknar med att dessa punkter kommer att bidra väsentligt till att minska antalet trafikolyckor. År 2022 kommer organisationen att ägna stor uppmärksamhet åt trafiksäkerheten, enligt Cyklistförening.

Läs också: Mät fint damm med den nya versionen av Snuffelfiets

Utskriftsvänlig, PDF och e-post