Fenomenet bromskontroll; Att medvetet trampa på bromspedalen framför en lastbil växer i Nederländerna. 86,9 % av holländska yrkesförare har själva upplevt denna form av vägaggression. Mer än tre fjärdedelar av lastbilschaufförerna (77,3 %) har till och med upplevt det flera gånger under sitt arbete.

Det framgår av National Drivers Survey, som genomfördes för fjärde gången på initiativ av Logistisk kraft, HR-tjänsteleverantör inom transport- och logistiksektorn. 824 holländska yrkesförare deltog i studien.

Topp 5 trafikirritationer av den holländska lastbilsföraren:

  1. Bilister som skjuter framför lastbilen när de går ut.
  2. Avsiktlig bromsning av lastbilen (bromskontroll).
  3. Distraherade medtrafikanter av mobiltelefoner.
  4. Bilister som kör långsammare än 80 km/h på motorvägen
  5. Störning av medtrafikanter vid sammanslagning eller sammanslagning

"Med en längd på över 18 meter och en vikt på 50 ton innebär oväntade handlingar en stor risk. Denna form av trafikaggression är livsfarlig för din egen trafiksäkerhet, för föraren, men säkert också för andra trafikanter som kör bakom lastbilen. De har nedsatt syn på situationen med alla dess möjliga konsekvenser, så det är viktigt att vi uppmärksammar detta."

Körläraren Toon Geerts från Thinq Academy.

National Drivers Survey

Utöver trafikstörningar undersöktes även hur holländska förare ser på relevanta teman inom yrket, som personalbrist och tekniska innovationers roll. 67 % av förarna uppger att de märker förarbristen i sitt dagliga arbete. 75 % av förarna tror att yrket kommer att se annorlunda ut om tio år på grund av den tekniska utvecklingen. En fjärdedel av förarna ser till och med tekniska innovationer som ett hot mot sitt eget jobb.

Läs också: Kampanj: "Säker på vägen! Håll dig borta från den döda vinkeln'

Nationell förarundersökning.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post