Tillsammans med paraplyorganisationen ANVR uppmanar de två branschorganisationerna för affärsresor i Nederländerna, CORTAS och NATM, också kabinettet att komma med sammanhängande, relevanta reseråd. Detta gynnar inte bara semesterfiraren, utan även affärsresenären som representerar det internationella näringslivet och bidrar till återhämtningen av den (inter)nationella ekonomin.

CORTAS (Corporate Travel Association) och NATM (Dutch Association for Travel Management) är involverade i bland annat förespråkandet av det nationella och internationella resande näringslivet och dess affärsresenärer. Tillsammans med de affärsresebyråer som är anslutna till ANVR märker de också att så fort reserestriktionerna hävs visar affärsresemarknaden en snabb återhämtning.

Trots att reglerna inom Europa inte heller är enhetliga ligger tyngdpunkten främst på de fortfarande avskräckande (orange) reseråden från UD för de flesta länder utanför Europa. Detta medan 87 % av den holländska befolkningen nu har vaccinerats och många folkhälsoorganisationer, inklusive Världshälsoorganisationen WHO, till och med avråder från reserestriktioner för att förhindra spridningen.

De varierande reglerna per land inom Europa, de avskräckande reseråden för många destinationer utanför Europa, den -för långsamma- takten i att "boosta", att behöva fylla i de mest olika formulären och sedan inte eller knappt kontrolleras, vilket ger en känsla av otrygghet skapas. Allt detta leder till stor frustration för resebyråerna som ger råd till resenärer och för resenären själv, både på affärsresemarknaden och fritidsresemarknaden, och orsakar oproportionerligt stor skada på ekonomin. Och om det beslutas att införa rörlighetsbegränsande åtgärder, strikta regler för att garantera säkerheten, då är det också nödvändigt att genomdriva dessa regler genom strikta inspektioner.    

Men, som WHO och ECDC (Europeiska RIVM) antytt, förhindrar reseförbud inte den internationella spridningen av viruset och har inte heller ett effektivt inflytande på spridningen, men de lägger en tung börda på individer och företag. Dessutom kan resebegränsningar påverka globala hälsoinsatser negativt under en pandemi genom att avskräcka länder från att rapportera och dela epidemiologiska data och sekvenseringsdata.

CORTAS, NATM och ANVR uppmanar därför regeringen att lätta på de nuvarande resestriktioner där det är möjligt eftersom detta är möjligt och att upprätthålla reglerna strängare, så att återhämtningen av ekonomin kan påbörjas snabbt. Endast på detta sätt kan affärsresenären resa internationellt igen och näringslivet kan aktivt bidra till att kickstarta den globala ekonomin, enligt de tre inblandade parterna.

Läs också: Vintersport kopplat till alla möjliga regler

arbetade på en bärbar dator på planet under en av hans affärsresor
Utskriftsvänlig, PDF och e-post