Du kan vänta på det nu när alla icke-nödvändiga butiker i Nederländerna måste hålla sina dörrar stängda. Holländska turister låter trafiken stå helt stilla i och runt Antwerpen. Provinsguvernör Cathy Berx ber att alla tar ansvar och kallar för närvarande shoppingturism från Nederländerna "kontraproduktiv och oklokt". Polisen efterlyser parkering utanför staden.

Det var också anmärkningsvärt hektiskt på Centralstationen i Antwerpen, eftersom holländarna också kommer med tåg som kom för en dags shopping i Antwerpen, så att NMBS var tvungen att sätta in extra säkerhetspersonal. Många flamlänningar har en dålig känsla av att människor undviker åtgärder i sitt eget land genom att gå någon annanstans. Det uttalas inte med så många ord, men holländarna är inte välkomna i cateringbranschen, butiker eller hos frisörerna i Antwerpen.

"Att det här händer nu visar lite respekt för den sektorn. Det är väldigt oklokt och visar lite solidaritet."

Antwerpens guvernör Cathy Berx
(Texten fortsätter under bilden.)
"kontraproduktivt och oklokt"

Premiärminister Mark Rutte uppmanade också holländarna i början av förra veckan att inte resa till Belgien eller Tyskland om det inte är absolut nödvändigt. Han betonade att regeringens och Outbreak Management Teams (OMT) råd är att ha så lite kontakt med andra som möjligt. 

ANWB identifierade trafikstockningar på A58 från Tilburg till Breda på tisdagsmorgonen. NS var till och med tvungen att placera ut anställda på plattformar för att hantera passagerarflödena. Berx erkände att de inte har några rättsliga instrument för att förbjuda dagsturister från Nederländerna. Restauranger och kaféer över gränsen har öppet till klockan XNUMX, men Belgien är inte nöjda med holländarna som har strömmat dit de senaste dagarna.

I flamländska medier var tidningarna denna vecka fulla av historier om restauranger som måste hantera en stor tillströmning av holländare. Inte bara i Antwerpen, utan även Gent, Turnhout eller Lommel är överkörda. NS råder resenärer att inte ta tåget till Belgien, om det inte verkligen är nödvändigt. Tågen är alldeles för fulla, så enligt järnvägsbolaget är det omöjligt att hålla tillräckligt avstånd. Brådskandet gäller till söndag kväll.

Läs också: Rutte; ”Det är hemskt för hela landet”

Antwerpen Center
Utskriftsvänlig, PDF och e-post