Medan det pratas på global nivå om ett förbud från 2039, vilket snarare är ett mer realistiskt datum, kommer man från 2029 bara att kunna köpa elbilar i Flandern. Om det är upp till det flamländska klimatavtalet är det ultimatumet för förbränningsmotorer som körs på bensin, diesel och gas, vilket är något strikt. Det finns dock några svåra hinder att övervinna. Förutsättningen är att det finns tillräckligt med laddstationer, år 2030 är målet att nå 100.000 XNUMX 'halvoffentliga laddekvivalenter'. Dessutom ska det finnas ett ”brett utbud och priskonkurrenskraftigt utbud” av elbilar. Men det senare kommer inte att vara problemet.

stänga dörrar

Många små garage kommer att behöva stänga sina dörrar. Med en elbil behöver du inte byta filter eller byta olja. Det är alla steg som försvinner för de små garageägarna på gatan. Det är ofta små företag som nu underhåller alla bilmärken. Det kommer inte längre att vara möjligt. Omsättningen för verkstadsägarna kommer inte längre att komma från underhållet av fordonsflottan som nu, utan snarare från försäljningsvolymen av nya elbilar. De enskild firma som inte gör varumärken och inte säljer kommer att försvinna från gatan för gott. Ändå måste märkesverkstäder fortsätta att tillhandahålla både mekaniska och elektriska tjänster i många år framöver. 

(Texten fortsätter under bilden.)

brist

De nya elbilarna som säljs går för topppriset. Det är därför begagnade bilar inte kan bogseras. Det råder för närvarande en enorm brist på bilar. Det är åtminstone vad sektorn vill få oss att tro, vilket gör att priserna på begagnade bilar också skjuter i höjden. Det finns inget lager, inte ens för elbilar. Det är också stor brist på begagnade bilar. Eftersom elbilar är alldeles för dyra kör man just nu på de minsta bilarna till en liten medelklass. Alltså en sökning efter begagnade bilar. Dessa "unga" bilar importeras massivt för att möta efterfrågan. Eftersom nya bilar blir oöverkomliga är efterfrågan på begagnade bilar högre. Folk som tidigare köpt nytt köper nu en bil med huvudet av. Och kunder som först köpte en bil med huvudet av, vänder sig nu till 2 till 3 år gamla bilar. 

utbildning

Bilmekaniker, det finns guld att göra med det. Även utbildningarna på tekniska skolor har förändrats väsentligt de senaste åren. Tidigare fick eleverna mixtra med en växellåda eller förbränningsmotor. Numera lär de sig redan att läsa en motor med en bärbar dator eller hur elektriska system fungerar. Under din utbildning kommer du att lära dig allt om hybrid- och helelektriska fordon utöver 'normal' bilteknik. Hur elektriskt allt kan bli, reparation av bilskador är här för att stanna och en studie inom denna sektor fortsätter att ge trygghet för ett jobb. I den Fordonsteknik och mobilitet framtiden är öppen eftersom det är en värld av ny utveckling och innovationer. 

hybrid eller elektrisk

Hybridmarknadsandelen har ökat med 29,3 % i år till mer än en fjärdedel av nyregistreringarna. År 2020 var det 15,4 %. Förklaringen ska främst sökas i de hybridföretagsbilar som sedan början av förra året kunnat räkna med skatteförmånen VAA (Advantage All Nature). Skillnaden mellan el- och hybridkörning ligger i i vilken utsträckning bilen går på el. Är en bil 100% elektrisk och behövs inget annat bränsle för att komma vidare? Då talar man om en elbil. Vi kallar alla andra förhållanden för framdrivning på el och (fossilt) bränsle för "hybrid". De flesta hybridbilar laddas med hjälp av en laddstation eller annan energikälla. Det är därför dessa bilar kallas plug-in hybrider (Plug-in Hybrid Electric Vehicle, eller PHEV). En laddhybridbil kan köra elektriskt, men den går också på konventionella bränslen. Tänk på bensin eller diesel. Precis som en elbil kan en laddhybrid ladda med en plugg som du 'ansluter'. Den här typen av bilar är därför mittemellan en helt eldriven bil och en konventionell bränslebil.

klimatavtal

Den senaste tiden har Europa krävt att vårt land ska minska sina utsläpp med 47 procent till 2030. Europa vill bli klimatneutralt: i mitten av seklet får inte all industri, kraftverk, bilar, hus och boskap släppa ut mer än vad naturen klarar av. . Ett stort omslag. Den flamländska klimatplanen, som togs fram i slutet av 2019, syftade till en minskning av utsläppen med 35 procent till 2030, men vi skulle inte heller nå det lägre målet.

Läs också: Elkörning, en fråga om god planering eller så står du

Daf CF elektrisk eller hybrid
Utskriftsvänlig, PDF och e-post