DVDP bredd=

NS kommer att köra färre tåg från och med den 7 februari eftersom allt fler anställda är hemma på grund av sjukdom eller för att de måste i karantän på grund av coronareglerna. På sträckor där det för närvarande går sex tåg i timmen kommer det snart att gå fyra, rapporterar NS. På sträckor där NS nu kör fyra tåg i timmen blir det två.

– Genom att temporärt skala ner tidtabellen skapar vi mer utrymme för att absorbera de ökande sjukanmälningarna, säger NS. ”På detta sätt förblir vår tidtabell mer förutsägbar och vi hoppas att vi mer sällan behöver överraska våra resenärer med plötsliga tågfel. Dessutom tycker vi att det är viktigt att våra sjuka kollegor får möjlighet att bli friska.”

De kommande dagarna tar NS hänsyn till enstaka haverier av tåg eftersom det kan bli färre konduktörer och förare att köra tågen och det kan bli färre mekaniker för att underhålla tågen.

skala ner

NS börjar skala ner tidtabellen den 7 februari. Nedskalningen sker i steg. NS vill ha genomfört alla förändringar senast den 21 februari. Från det datumet kommer 85 procent av alla NS-tåg att gå.

Sedan den 20 december har NS tillfälligt minskat tågen på kvällen, natten och rusningstid. NS transporterar idag drygt 40 procent av det vanliga antalet passagerare.

För tidig

Resenärsföreningen Rover tycker att det är för tidigt att NS redan nu meddelar att man kommer att köra färre tåg i februari "av rädsla för personalförlust". – Att det ibland går färre tåg på grund av sjukdom och karantän är force majeure, men att i förväg hugga in i tågområdet med den trubbiga yxan är en helt annan historia, säger Rover-direktören Freek Bos. "Efter 22 månaders erfarenhet av pandemin borde NS nu kunna hantera personalbortfall på ett flexibelt sätt."

Läs också  Intercitytåg med tusen passagerare står stilla i timmar

Resenärföreningen poängterar att det är viktigt att låta fler tåg gå där det är möjligt, för att vara till god service för återkommande resenärer i kollektivtrafiken. Rover vill att NS dagligen ser över om tidtabellen ska skalas ner, vilket nu är fallet när det till exempel är snöprognos.

Läs också: Konsumentaxitransport helt ZE . från och med 1 januari 2025

ny generation intercitytåg NS
Utskriftsvänlig, PDF och e-post