Pitane bild

2021 anmälde holländarna fler till polisen för att deras elcykel blev stulen. Det uppger Stichting Aanpak Fiets- en E-bike stöld (SAFE) baserat på polissiffror. Människor däremot anmäler allt mindre om stöld av vanliga cyklar, förmodligen för att de inte längre tycker att det är lönt att informera polisen.

Förra året registrerade Rikspolisen 22.593 2020 anmälningar om stulen elcykel. Det är en fjärdedel fler än 2019 och tre fjärdedelar fler än 1900. I de flesta fall togs elcyklarna på gatan. Cirka XNUMX gånger bröt sig tjuvar in i eller till och med använde våld för att få tag på en elektrisk tvåhjuling.

Folk gick till polisen 26.365 45 gånger för att rapportera att deras vanliga cykel blivit stulen, en minskning med XNUMX procent på ett år. "Det verkar mer troligt att allt färre anmäler vanliga cykelstölder", säger SAFE-forskarna om huruvida färre cyklar faktiskt stjäls. De misstänker att det faktiska antalet cykelstölder är minst åtta eller nio gånger fler.

Försäkrad

Enligt forskarna finns det en ekonomisk orsak till att ägare av elcyklar oftare går till polisen för att göra en anmälan. Elcyklarna är oftast försäkrade. Stöldoffer måste anmäla skadan till försäkringsgivaren för att få ersättning.

En SAFE-talesperson rekommenderar att elcyklar säkras ordentligt, helst med certifierade lås. "Förvara helst cykeln låst och låst, även hemma", tillägger han. "Särskilt om du bor i en stadskärna." Det hjälper också till att utrusta en elektrisk cykel med en enhet för spårning på avstånd.

Läs också  Snörningar fångade under karneval: höga böter och förlust av körkort

Om vi ​​tittar på de fyra största städerna är det slående att antalet anmälda stulna elcyklar ökar snabbast i Utrecht. Polisen fick mer än två tredjedelar fler anmälningar. Ökningar på 10 procent eller mer sågs också i Rotterdam, Amsterdam och Haag. Av de tio större städerna var det bara Nijmegen som visade en minskning.

Läs också: Elladdning och även betalparkering

Utskriftsvänlig, PDF och e-post