Pitane bild

Det var också tystare på vägarna förra året än innan coronavirusutbrottet. Men det kommer inte att förbli fallet, vägarna kommer att bli mer trafikerade igen när coronarestriktionerna hävs, förväntar sig navigationstillverkaren TomTom. Detta tryck kan enligt företaget delas upp med flexibla arbetstider och genom att fortsätta jobba hemifrån då och då.

Mängden trafik runt storstäderna var 12 procent mindre förra året än 2019. Under rusningstid var vägarna 30 procent tystare.

Den mest trafikerade platsen i Nederländerna är Haarlem. De som reser dit behöver i snitt 28 procent extra restid. Det betyder att för en resa som normalt skulle ta en timme är människor i genomsnitt mer än femton minuter längre på vägen. Haag ligger tvåa, följt av Groningen och Leiden. Apeldoorn har tagit sig till femte plats. Enligt TomTom beror detta på arbete på motorväg A50. Apeldoorn hade trettio "extremt hektiska" dagar förra året, tio gånger så många som Amsterdam. Huvudstaden ligger på XNUMX:e plats.

I hela världen är Istanbul i Turkiet den mest trafikerade staden. En resa som skulle ta en timme på tomma gator tar mer än två timmar där i kvällsrusningen, särskilt på fredagar. Detta följs av Moskva (Ryssland) och Kiev (Ukraina). Haarlem är 103:a på världsrankingen.

TomTom baserar listan på information från hundratals miljoner navigationsboxar, inbyggda system och smartphones. Forskarna tittar inte bara på motorvägarna, utan också på vägarna i och runt städerna.

TomTom tittade också på CO2-utsläpp i Amsterdam, London, Paris och Berlin. Amsterdam är proportionellt den minst förorenande staden av de fyra. Den genomsnittliga bensinbilen i Amsterdam släpper ut nästan 16 kilo CO2 per 100 kilometer. I Berlin är det 18,5 kilo, i London 22 kilo och i Paris 23 kilo. Enligt TomTom beror det på att vägarna i Amsterdam är effektivt utformade. Bilister kan fortsätta köra ganska mjukt och måste bromsa och gasa mer sällan.

Läs också  Taxichaufförer kommer snart att kunna prata nederländska flytande nu när tidsfristen har skjutits upp

Läs också: Leasingföraren tycker att det saknas laddpunkter

TomTom
Utskriftsvänlig, PDF och e-post