Gent är den tredje flamländska staden som introduceras för helt utsläppsfria och tysta De Lijn-bussar. Från den 1 mars kommer vi att installera tre elbussar på en stadslinje i Gent. Detta projekt är ett viktigt mellansteg i en fullständig grönare av flottan på mer än 2 200 bussar och tillhörande infrastruktur: för första gången använder vi tysta och utsläppsfria bussar som kommer att laddas uteslutande med grön energi vid deras depå.

De tre e-bussarna i Gent skulle initialt lastas både vid Gentbrugge-depån och vid en mellanliggande hållplats, vilket är fallet med de första pilotprojekten i Leuven och Antwerpen. Men tack vare snabba tekniska framsteg inom batteriautonomi har vi fått bussarna ombyggda till Gent. Istället för att förlita sig på interimsladdning har bussarna fått extra batterier, så att de kan köra 200 mil utsläppsfritt utan att ladda.

”Ghents stadsfullmäktige är starkt engagerad i hållbar mobilitet och bättre luftkvalitet. Dessa tysta och utsläppsfria bussar är helt i linje med vår vision att göra vår stad ännu trevligare och mer levande.'

Borgmästare Mathias De Clercq
Utöver spårvagnen är Gent den tredje flamländska staden att bekanta sig med helt utsläppsfria och tysta bussar från De Lijn.

Flandern vässade nyligen sina klimatambitioner med 40 % minskning av CO2-utsläppen, enligt ministern för rörlighet och offentliga arbeten Lydia Peeters. Kollektivtrafiken är också en viktig partner i den flamländska klimatplanen. VVM De Lijn bidrar till denna flamländska ambition med sin gröningsplan, som bygger på tre pelare. Den första pelaren är elektrifieringen av flottan, en mycket viktig del. Nyligen godkändes köpet av 60 e-bussar från Van Hool och VDL. Dessa kommer att dyka upp på gatorna i början av nästa år. En annan viktig uppmärksamhetspunkt är depåerna. Med Destelbergen-depån, där några av de beställda e-bussarna kommer att hitta sin hemmabas, kommer stadsområdet Gent att ha kollektivtrafik som är bra för människor och klimat.

Enligt generaldirektör Ann Schoubs är dessa ombyggda e-bussar, som bara lastas vid Gentbrugge-depån, nästa steg i kundorienterad och hållbar kollektivtrafik. Erfarenheterna från detta pilotprojekt kommer de att ta med sig när den senaste generationen e-bussar kommer från slutet av detta år. Utöver det konverterar NMBS även hybridbussar till e-hybridbussar och fokuserar därmed på friskare luft i våra tätorter.

Läs också: Nya Traxx ellok för NMBS

Utskriftsvänlig, PDF och e-post