DVDP bredd=

Den rike ryssen Alexei Mordashov äger ungefär en tredjedel av företaget TUI, eftersom han ökade sitt intresse under coronakrisen för att hålla företaget flytande. Ändå räknar inte resekoncernen med några bestående negativa konsekvenser för bolaget till följd av europeiska sanktioner mot storägaren. Alexei Mordashov var tidigare också kommissarie för företaget, men den tjänsten har han nu lämnat. Sanktionerna hindrar oligarken från att sälja sina aktier i TUI.

självaktiv

Enligt ANP kommer TUI i alla fall att förbli ett tyskt företag som kommer att ledas av sin egen styrelse. "Vi antar därför att eventuella restriktioner eller sanktioner mot Mordashov inte kommer att få några bestående negativa konsekvenser för oss som företag", säger vd Fritz Joussen, som företagets talesperson hänvisar till. I det uttalandet tar TUI också avstånd från alla former av krigsvåld. Turismsektorn skulle gynnas som ingen annan av internationell förståelse och fredliga utbyten över gränserna.

TUI var även aktiva i Ryssland och Ukraina tidigare, men så har det inte varit på ett tag. Den internationella resegruppen anställer ukrainare genom TUI Cruises. Joussen har antytt att hans företag tar hand om fartygets besättning från landet "intensivt". Med tanke på semesterfirarnas säkerhet gör TUI även anpassningar av till exempel flygrutter och kryssningsdestinationer på grund av kriget i Ukraina.

Mordashov

Mordashov har varit aktieägare i TUI i cirka femton år. Han gjorde sin förmögenhet när han i början av 90-talet, i tjugoårsåldern, tog kontroll över stålföretaget Severstal, som fortfarande var ett statligt ägt företag under sovjettiden. Enligt affärstidningen Forbes' ledande rika lista var oligarken den rikaste mannen i Ryssland förra året med en förmögenhet på mer än 29 miljarder dollar. Det är konverterat mer än 26 miljarder euro. Tidigare i veckan kallade Mordashov kriget i Ukraina för en "tragedi mellan två brodernationer". Han hatade dödsfallen på båda sidor och krävde försoning inför Forbes Ryssland. Han angav också att han inte förstod varför han hade placerats på sanktionslistan av Europeiska unionen.

Läs också  Flight MH17 inför Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter

Läs också:  TUI räknar med att kunna köra en stark sommar

TUI Hannover - Tyskland
Utskriftsvänlig, PDF och e-post