Pitane bild

Lelystad flygplats har ännu inte fått något naturtillstånd för att fungera som reservflygplats för Schiphol. Ministeriet för jordbruk, natur och livsmedelskvalitet avslog en ansökan eftersom beräkningarna av kväveutsläppen var felaktiga. Insiders bekräftar detta efter ett meddelande från EenVandaag.

Lelystad Airport var ett av de företag som inte behövde naturtillstånd för att bygga ut enligt den tidigare kvävepolicyn, Nitrogen Approach Program (PAS), som statsrådet avbröt i maj 2019. Eftersom kväveutsläppen höll sig under en viss gräns räckte det med en anmälan.

På grund av statsrådets kvävedom måste alla dessa så kallade PAS-reportrar fortfarande ansöka om tillstånd. Det finns ett upplägg för att hjälpa dem med detta, men Lelystad Airport är inte berättigad till detta på grund av de felaktiga beräkningarna.

Politiskt stöd

Det betyder inte att Lelystad flygplats inte kan få naturtillstånd alls. Flygplatsen själv måste dock se till att kväveutsläppen minskar på andra håll.

Lelystad Airport har väntat i åratal på ett politiskt beslut om dess framtid. På senare år har flygplatsen gjorts lämplig för att ta emot större kommersiella flygplan. Avsikten var att semesterflyg skulle gå dit så att Schiphol kan fokusera på sin roll som internationell transferflygplats.

Det politiska stödet för denna kapacitetsutbyggnad för holländskt flyg har dock minskat avsevärt de senaste åren. Bland annat av den anledningen har öppningen av Lelystad Airport skjutits upp flera gånger.

Bild nedan: Ivo Antonie de Rooij / Shutterstock.com

Läs också: De flesta ukrainare som samlas in av KLM stannar inte i Nederländerna

Utskriftsvänlig, PDF och e-post