DVDP bredd=

Flygresor har blivit dyrare till följd av högre bränslepriser, rapporterar reseorganisationen TUI. Det är fortfarande en ökning i "begränsad utsträckning", enligt en talesperson. ”Och i vilken utsträckning prishöjningarna skiljer sig också per destination; Europa eller en avlägsen destination.” Konkreta belopp kan inte nämnas, eftersom priset på en flygsemester beror på flera faktorer, som utbud och efterfrågan.

Transavia uppger också att man ser effekterna av kriget i Ukraina och gör allt man kan för att resan ska vara så överkomlig som möjligt för den "vanliga holländaren". Både TUI och Transavia utesluter inte att personer som redan har bokat får betala extra i efterhand. Detta är ett bränsletillägg. I nuläget är det dock inte fallet, rapporteras det. – En del av det nödvändiga bränslet är redan inköpt, den så kallade säkringen, men det täcker inte hela mängden bränsle som krävs för nästa sommar, säger TUI. Transavia: "tilläggsskatt är inte vad vi vill ha, men det kan bli en konsekvens."

Reseorganisationerna Corendon och Sunweb har meddelat att de inte kommer att utfärda ytterligare taxering för personer som redan har bokat. För Sunweb kommer priserna att vara desamma även i år, oavsett om du fortfarande måste boka, eftersom ”alla avtal med partners redan är satta”.

Enligt TUI har efterfrågan på semester varit hög de senaste månaderna, men den tillväxten mattas av något. ”Det kan ha olika orsaker; På grund av de kraftigt stigande bränslepriserna är resekostnaderna något högre och det råder osäkerhet om hushållens energiräkning och situationen i Ukraina.” Enligt reseorganisationen är det för tidigt att göra några konkreta uttalanden om detta.

KLM säger i ett svar att bränslepriserna är "mycket dynamiska" och att flygbolagen ofta garderar sig mot prisfluktuationer av denna anledning. Kraftigt stigande oljepriser kan dock leda till att biljettpriserna stiger. Men enligt KLM beror det på marknadsutvecklingen. Flygbolaget framhåller också att det inte bara går att höja priserna på alla flygningar, även med tanke på konkurrenstrycket.

Läs också: Samåkning som ett alternativ till dyra bränslepriser

TUI Rijswijk
Utskriftsvänlig, PDF och e-post