DVDP bredd=

Tågresenärer mellan Haag och Eindhoven kan resa med extra rabatt om de går ombord på ett tyst tåg. Från och med tisdag, under rättegången, gäller följande: ju tystare tåg desto högre rabatt. Rabatten kan vara upp till 60 procent, rapporterar NS.

Alla resenärer på rutten Eindhoven Central – Haag Central, och alla stationer däremellan, som Tilburg, Breda och Rotterdam, kan delta i försöket. Ett abonnemang är inte nödvändigt. E-biljetten måste dock köpas minst en dag i förväg. Reseplaneraren visar vid vilken avgångstid resa med denna rabatt är möjlig. Rättegången pågår till den 3 juli. Det ska sedan undersökas om tillvägagångssättet kommer att testas även på andra sträckor.

NS vill använda detta tillvägagångssätt för att förhindra trängsel i tågen och för att undersöka om tomma stolar kan användas mer effektivt. Tjalling Smit, ledamot i NS direktion, ser det som ett "logiskt nästa steg" att uppmuntra människor att resa mer med tåg. Det kan också vara en lösning för människor som på grund av de höga bränslepriserna föredrar att inte köra till macken för ofta, tror han.

Som ett exempel på kostnadsmedvetna resor ger Smit intercity som lämnar Eindhoven klockan 10.15 för resan till Haag, med två tredjedelar av platserna upptagna. ”Om du tar samma tåg, men två timmar senare, är bara en tredjedel av platserna upptagna. Resenärer som väljer detta tåg kan därför få 30 procent rabatt.”

Läs också: Tågbiljett kan bokas med KLM flygbiljett

Läs också  Du kan även checka in och ut med betalkort hos NS
Utskriftsvänlig, PDF och e-post