DVDP bredd=

"Det finns också en kritikpunkt. Lastbilsskatten kommer att införas först under loppet av 2026."

Intressegrupper från transportSektorn är nöjda med att propositionen för införande av lastbilsskatten har antagits av representanthuset. Med denna avgift betalar transportföretag för användningen av tjänstebilar över 3,5 ton i proportion till deras användning av holländska vägar. Nettointäkterna från denna skatt går tillbaka till transportsektorn som finansiering för att göra världen mer hållbar transport över vägen.

TLN, näringslivsorganisationen för vägtransporter, säger sig vara nöjda med resultatet. Intäkterna från lastbilsavgiften kan bidra till att göra godstransporterna mer hållbara. Dessutom gläds TLN över att det uppmärksammats tillräckligt med laddplatser för eltruckar via en motion.

RAI-föreningen, som bland annat företräder importörer av lastbilar, är glada över att nivån på lastbilsskatten även tar hänsyn till CO2-utsläppen per lastbil, vilket uppmuntrar användningen av renare lastbilar.

Det finns också en kritikpunkt. Lastbilsskatten införs först under loppet av 2026. Enligt TLN kommer det därför att ta lång tid innan intäkterna från vägskatt för lastbilar går till att göra godstransporterna mer hållbara. Ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning har fortfarande att undersöka vad som kan hjälpa mot det resulterande finansieringsunderlaget.

Efter införandet av lastbilsskatten kommer Eurovinjetten att avskaffas, rapporterar TLN. Detta är ett intyg som visar att skatt har betalats för en lastbil. Dessutom sänker Nederländerna motorfordonsskatten så mycket som möjligt inom EU:s regler.

Läs också  Scooter är snabbast att bli mer hållbar

Läs också: Taxichaufförer bötfällda av Människo- och transportinspektionen

transport på A12
Utskriftsvänlig, PDF och e-post