Förutom en sänkning av maxhastigheten föreslår IEA:s tiopunktsplan också att folk jobbar hemifrån oftare.

Om regeringen beslutar att sänka hastighetsgränsen på motorvägar för att spara olja, skulle majoriteten av holländarna stödja detta. Sextio procent stöder besparingsåtgärden som föreslagits av International Energy Agency (IEA). Det framgår av en undersökning av ANP/LocalFocus i samarbete med Kieskompas.

På grund av kriget i Ukraina uppmanade IEA förra månaden regeringar att vidta flera nödåtgärder angående oljekonsumtion. Bensin och diesel är båda produkter som utvinns ur råolja. Organisationen föreslår därför att sänka hastighetsgränsen med 10 kilometer i timmen.

Kieskompas presenterade denna besparingsåtgärd mellan 24 och 29 mars för en representativ grupp på nästan 4000 90 vuxna holländare. Sex av tio holländare är för en hastighetssänkning, en av tre ligger till och med "säkert" bakom 120 kilometer i timmen på dagen och 15 på kvällarna och tidigt på morgonen. Å andra sidan skulle en fjärdedel kategoriskt inte hålla med om en lägre maxhastighet. Ytterligare XNUMX procent håller säkert också med, men är mindre frispråkiga i den åsikten.

Vänster och höger

Forskningen visar också att personer som röstade på ett vänsterparti under det senaste riksdagsvalet är mer benägna att stödja hastighetssänkningen än högerväljare. Bland PVV-väljare är en av tre för denna åtstramningsåtgärd, bland VVD-väljare hälften och bland väljarna på till exempel GroenLinks är det nio av tio. Kvinnor är också mer benägna att stödja denna åtgärd än män, och äldre människor har mindre svårigheter med det än yngre.

Förutom en sänkning av maxhastigheten föreslår IEA:s tiopunktsplan också att man jobbar oftare hemifrån, samåkar oftare och inför bilfria söndagar i storstäderna.

Europeiska unionen arbetar för närvarande med planer på en bojkott av rysk olja, men medlemsländerna är ännu inte överens.

Läs också: Flyget dyrare på grund av bränslepriserna

Europeiska unionen arbetar för närvarande med planer på att bojkotta rysk olja
Utskriftsvänlig, PDF och e-post