"om bältet inte passar längre kan du inte längre spänna bältet"

Stor personalbrist inom studentskjuts gör att barn ofta får ta itu med långa väntetider eller onödigt långa i taxin. SPs medborgarråd i Amstelveen Wil Roode påpekade för våra redaktioner att en billigare leverantör inte alltid är lösningen för personer med funktionsnedsättning som är beroende av transporter. En signal till kommunerna om att anbuden akut behöver ses över. Billigare taxi är grunden för låga löner för chaufförerna och, som Wil Roode visar på sitt Twitterkonto, "passar inte bältet längre kan man inte längre dra åt bältet". 

Många företag från olika branscher har inte tillräckligt med personal. Det är slående att det är sektorer där lönerna knappast har tillåtits stiga de senaste åren. De är nu hårdast drabbade. Besökare, taxibolag, budtjänster, bygg, sjukvård, anställda som arbetar för bagagehanterare och butiksbiträden inom detaljhandeln är några exempel där lönerna är dåliga. Fler och fler personer på eller runt minimilönen i de sektorerna kan knappast få pengarna att gå ihop och letar efter andra jobb som nu är lätt att hitta.

Tidigare tjänade de precis tillräckligt med pengar för hyra, sjukförsäkring och matvaror, men inte tillräckligt för att täcka oväntade kostnader som en trasig tvättmaskin eller barnens skolresa. Denna grupp är därför en av de första att känna av de ekonomiska konsekvenserna av prisökningen i snabbköpet eller vid pumpen. Det medan Nederländerna är extremt välmående. Att de rika blir rikare är ingen tom slogan: 2018 gick inte mindre än hälften av all kapitaltillväxt till den rikaste 1 %.

"Tillfälliga arbetstagare pumpas ofta runt i flera år i de mest osäkra kontrakten, utan att veta när de måste arbeta och hur mycket de tjänar."

FNV
(Texten fortsätter under bilden)
Wil Roode - SP

"minimilönen borde gå till €14."

Välståndet i vårt land har ökat sedan 20-talet. Vår arbetsproduktivitet – mängden arbete vi får gjort på en timme – har halverats. Men alla tjänar inte på det. Personer med minimilöner har tappat XNUMX % av köpkraften de senaste åren. Eftersom en stor del av intäkterna går till hyra och fasta kostnader finns det knappt några pengar kvar till andra utgifter, visar också forskning av Nibud.

Det är därför minimilönen bör sänkas till 14 euro. Det kommer inte bara att gynna det arbetande folket: inkomsten för personer med bidrag och AOW kommer också att öka som ett resultat, eftersom det är kopplat till nivån på minimilönen. Som ett resultat kommer alla 1,3 miljoner holländare som nu lever i fattigdom att gynnas. På så sätt säkerställer vi också att klyftan mellan rika och fattiga inte växer ytterligare.

Konsekvenserna av en rättvis förmögenhetsfördelning går mycket längre än vad som kan fångas i en köpkraftsbild. Ett mycket ojämlikt samhälle är en grogrund för splittring och populism. Även om vi inte bör tillåta oss att ställas mot varandra: en minimilön på 14 euro är viktig för alla, oavsett ursprung, ålder eller kön. Rörelsen för 14 kommer inte att delas. De står axel vid axel med alla som vill slåss för en högre minimilön.

Will Roode

SPs medborgarråd i Amstelveen Wil Roode kämpar mot fattigdom och kämpar för en rättvis inkomstfördelning. Förutom en intensiv karriär vid Amsterdam Amstelland Regional Police som detektiv och polisförhandlare har hon alltid volontärarbete gjorde och gör fortfarande. Att stå upp för människor med en minimiinkomst som inte är självförsörjande är hennes motivation. 2021 fick Roode det FNV Silver klapp på ryggen† Hon fick priset som uppskattning för sitt engagemang för rättvis behandling av människor i fattigdom och för socialbidrag.

Relaterade artiklar:
minimilönen för studenttransport bör vara 14 euro.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post