Det råder ingen strukturell personalbrist

De trafikolägenheter som stängningen av Kethel-tunneln den 16 maj orsakade har varit direkt besvärande för trafikanterna. På måndagsmorgonen stängdes Kethel-tunneln på A4:an i båda riktningarna. Detta beslut fattades eftersom Rijkswaterstaat inte längre kunde garantera säkerheten i tunneln efter att två kollegor sjukskrivit sig strax innan deras skift började kl. 6.

Utvärderingen visar att den arbets- och ansvarsfördelning som beskrivs i protokollen inte har följts fullt ut. I den uppkomna situationen fanns olika alternativ för att säkerställa tillräckligt med kvalificerad personal, men på grund av mänskliga fel agerades protokollet för sent.

Beslutet att stänga Kethel-tunneln i avsaknad av adekvat övervakning var i sig det rätta beslutet. Detta beslut skulle dock inte ha behövt fattas om det föreskrivna förfarandet hade följts i ett tidigare skede. Rijkswaterstaat har nu återigen instruerat alla anställda som arbetar med de ovan nämnda protokollen. Dessutom standardiserar Rijkswaterstaat det nationella frånvaroprotokollet och de tillhörande strejkrollerna på ett sådant sätt att de bara är öppna för en tolkning.

effekter

Stängningen av denna tunnel, som ligger i en viktig trafikartär i Randstad, fick direkta konsekvenser för trafikflödet på själva A4, men även på de omgivande vägarna som A20, A13 och A15. Trafikanter har upplevt obehag och störningar och det har – förståeligt nog – lett till irritation. Rijkswaterstaat skyller sig själv för detta, desto mer som det snart stod klart att det var en olycklig kombination av omständigheter. Det är ingen strukturell personalbrist, men det gick fel i uppskalning och internkommunikation efter två sjukanmälningar. Rijkswaterstaat har utvärderat denna incident för att se om åtgärder är nödvändiga för att förhindra en upprepning.

Läs också  Varje vecka bryts en barriär vid en bro
Relaterade artiklar:
Trafikanter har upplevt obehag och olägenheter
Utskriftsvänlig, PDF och e-post