Den holländska regeringens beslut att krympa Schiphol är dramatiskt för KLM.

På grund av bemanningsproblem på Schiphol har alla flygbolag ett maximalt antal passagerare som avgår från Amsterdam i juli och augusti. Så även för KLM. Det maxvärdet varierar från dag till dag. För att uppfylla detta krav begränsar KLM försäljningen av biljetter och kommer även att ställa in ett antal flygningar i begränsad skala. KLM understryker att tvångsbegränsning av resenärer på Schiphol flygplats inte kan vara en strukturell lösning.

Med dessa steg räknar KLM med att hålla sig inom det överenskomna antalet avgående passagerare. Detta gör att vi kan ge klarhet till våra kunder, trots de pågående operativa utmaningarna på Schiphol. På så sätt behöver passagerare som redan har bokat inte oroa sig för om deras resa kan fortsätta.

KLM-passagerare vars flyg ställs in kommer att erbjudas ett acceptabelt alternativ. I de flesta fall innebär detta ett flyg samma dag, eller så nära den ursprungliga bokningsdagen som möjligt. Resenärer som berörs av detta kommer att informeras personligen så snart som möjligt. Passagerare behöver inte kontakta KLM för detta; de får denna information automatiskt från KLM eller deras resebyrå.

(Texten fortsätter under bilden)
KLM
KLM understryker att tvångsbegränsning av resenärer på Schiphol flygplats inte kan vara en strukturell lösning.

Den nederländska regeringens beslut att minska Schiphol är dramatiskt för KLM och för Nederländernas tillgänglighet, samtidigt som den önskade effekten på klimatet och livskvaliteten inte uppnås. Det strider mot koalitionsavtalet på tre punkter: att bevara den starka navfunktionen för den holländska ekonomin, ett stabilt och förutsägbart företagsklimat och livskvalitet och klimat.

Läs också  Corendon ignorerar Schiphol

KLM investerar miljarder i en mer hållbar flotta, i enlighet med överenskommelser med regeringen. Det är långsiktiga investeringar. Därvid måste vi kunna förlita oss på en stabil politik. Perspektivet som erbjöds var 540.000 440.000 flygplansrörelser. Att gå tillbaka till 20 XNUMX motsvarar en minskning med XNUMX %. Denna kontrakt verkställs utan förvarning och utan goda motiveringar. Förutom tillkännagivandet idag har KLM ännu inte sett något på papper eller utarbetat. Det väntar vi på. Under tiden kommer KLM att överväga möjliga steg.

KLM:s nätverk förbinder Nederländerna med praktiskt taget alla större ekonomiska regioner i världen. Detta är viktigt eftersom Nederländerna är ett internationellt handelsland och eftersom tillgänglighet är en beslutsfaktor för internationella företag som etablerar sig i Europa. Därför nämner regeringen vikten av en stark navfunktion i koalitionsavtalet och har tidigare beslutat att stödja KLM med lån under corona, med tanke på KLM-nätverkets betydelse för den holländska ekonomin. En så kraftig minskning av antalet flygrörelser undergräver den navfunktionen.

Den globala efterfrågan på mobilitet fortsätter och fortsätter att utvecklas. Folk vill fortsätta flyga till områden som inte kan nås (smidigt nog) med bil eller tåg. Om KLM måste flyga mindre kommer resenärerna att välja samma destination via andra (mer ineffektiva) rutter. Miljöpåverkan förblir densamma. KLM anser att regeringen bör driva på hållbarhetsåtgärder som har effekt, som att stimulera produktionen av Sustainable Aviation Fuel (SAF) och förverkliga det gemensamma europeiska luftrummet, vilket skulle innebära en 10%-ig CO2-minskning.

Läs också  Corendon ignorerar Schiphol

I koalitionsavtalet står också att kabinettet "en stabil och förutsägbar affärsmiljö" vill erbjuda och strävar efter "minska de negativa effekterna av flyget på människor, miljö och natur." Krympningen på Schiphol får motsatt effekt. Internationella företag vänder Nederländerna ryggen. Transportflöden rör på sig, vilket resulterar i samma eller högre CO2-utsläpp. Dessutom löser detta inte det holländska kväveproblemet, eftersom flyget endast står för 1 procent av kväveavfallet.

Beslutet innebär också en återgång till det gamla systemet för att mäta bullret. Detta gamla system bygger på kontrollpunkter med en total bullergräns. När detta är nått måste flygbolaget använda en annan landningsbana, vilket innebär att flyga över ett område där fler människor är drabbade. Banorna med fler lokala invånare (banorna Buitenveldert och Zwanenburg) kommer då att användas oftare för att hålla sig inom gränsvärdena. Med färre flygrörelser belastas dock fler boende i närheten av Schiphol. Detta är naturligtvis helt ologiskt.

Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post