Säker från jobbet till hemmet. Inte bara på motorvägen, utan också på de mindre säkra Rijks-N-vägarna. Det är en av regeringens prioriteringar. Från 2023 kommer regeringen att avsätta 200 miljoner euro för att ytterligare förbättra trafiksäkerheten på sexton olika Rijks-N-vägar. Vägar med hög risk för trafikolyckor prioriteras. Pengarna är avsedda för säkrare vägkanter, separering av körriktningar och kända flaskhalsar som leder till osäkra situationer. Där det är möjligt anpassas mindre projekt snabbt samtidigt som man startar ett storskaligt strukturellt tillvägagångssätt.

"Det är bra att vi nu snabbt kan komma igång med att ta oss an de farligaste Rijks-N-vägarna. Men vi är inte klara med detta. Vi kommer att fortsätta titta på hur vi även i framtiden kan vidta åtgärder för att minska antalet trafikolyckor."

Minister Harbers, för infrastruktur och vattenförvaltning.

Vad kommer att åtgärdas först 
På Rijks-N-vägar där underhållsåtgärder redan planeras under de kommande åren ingår dessa säkerhetsåtgärder omedelbart. Detta innebär att man tar bort eller skärmar av hinder i kanten eller tar sig an plankorsningar. Genomförandet av detta paket är planerat att starta under åren 2023 och 2024. Det totala beloppet är 24,2 miljoner euro.

Storskalig integrerad strategi 
På längre sikt handlar det om ett storskaligt och integrerat synsätt på ett begränsat antal sträckor där trafiksäkerheten kan förbättras avsevärt. Överväg till exempel tillämpningen av fysisk separation av körriktningar. Starten av genomförandet av denna andra fas är planerad till 2025 och 2026. Den totala storleken är cirka 170,5 miljoner euro.

Tillfälliga åtgärder N50 Kampen-Kampen Syd
Utöver de vägar som ska angripas med de 200 miljoner euro, kommer även tillfälliga åtgärder att vidtas på N50 mellan Kampen-Kampen Syd för att förbättra trafiksäkerheten på kort sikt. Det handlar om en tillfällig hastighetssänkning och installation av en tillfällig körfältsseparering i form av en betongbarriär. På lång sikt kommer denna sträcka definitivt att åtgärdas genom breddning av vägen och olika trafiksäkerhetsåtgärder.

Impuls utöver befintliga 25 miljoner euro från MIRT
Dessa åtgärder kommer utöver vägkantsåtgärder som kommer att arbetas med under de kommande åren utifrån de 25 miljoner euro som det tidigare kabinettet ställde till förfogande för detta och de investeringar som gjorts i Rijks-N från fleråriga programmet för infrastruktur, Fysisk planering och transport (MIRT) -väga. Att vidta alla dessa åtgärder kan ge ett stort lyft under de kommande åren för att minska allvarliga olyckor och minska antalet trafikolyckor på riksvägarna, enligt rapporten. Centralregeringen.

Bild ovan: Patrick Herzberg / Shutterstock.com

Bild nedan: marketa1982/Shutterstock.com

Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post