Transporter ska vara hållbara och prisvärda.

Sommarmånaderna är gurktid i en del mediers nyhetsinsamling. Under den perioden kan man ju inte ringa upp alla kommuner för att fråga om det är några problem med genomförandet av deras elevskjuts. Kommunfullmäktige kommer att informeras om resultatet igen efter sommaruppehållet och regiontidningar och sociala medier kan då gå för fullt igen. 

klagomål

En sorglig situation för många rådmän som nu har fastnat i bristen på personal på transportföretag. Och det är gryn för oppositionspartiernas kvarn. Kempens kommuner Bergeijk, Bladel, Reusel-De Mierden och Eersel är missnöjda med transportföretaget Willemsen-de Koning och förklarar formellt transportören försumlig. Amstelveen bötfällde nyligen Maasstad Regie Centrale. 

Föräldrar i Bollenstreek är rasande över Noots studenttransporter, som jobbar på att förbättra servicen, kvaliteten på studenttransporterna i Coevorden måste förbättras och i Woudenberg finns många klagomål på studenttransporter. Men det finns också goda nyheter som man kan citera om i en artikel, eftersom Lisse kommun inte har fått några klagomål på elevskjuts.

(Texten fortsätter under bilden.)
Transport som du kan förvänta dig att kvaliteten måste vara högre än lägsta självkostnadspris.

skuldsökande företag

Den röda tråden i alla klagomål är att hitta orsaken till alla transportproblem. Den främsta anledningen dessa dagar är brist på personal. Var är tiden när det gäller en dålig planering Var det, eller ännu värre, mjukvarusystemen? Skulden hittas ofta på uppdrag av klienter eller kommuner av externa "skuldsökarföretag" hos alla utom klienterna själva. Det är oftast stora beställningar. 

Kunden ber marknadsparterna att lämna en offert före ett visst datum. Efter detta datum stänger anmälan och uppdragsgivaren bestämmer vem som ska få uppdraget. Syftet med ett anbudsförfarande är att främja konkurrens och skapa lika möjligheter. I praktiken ger det en god inblick i var människor ska betala minst för att lösa problemet med elevskjuts som de som kommun besväras av.

prislapp

Om ett barn inte kan gå självständigt i skolan på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller beteendeproblem kan det använda elevskjuts. Elevskjuts är berättigad till elevskjuts som på grund av sin livsåskådning går i en skola som ligger längre än kilometergränsen, som inte kan åka självständigt med kollektivtrafiken på grund av sin funktionsnedsättning eller som går i en skola för särskild (grund)undervisning. Transport där du kan förvänta dig att kvaliteten på tjänsten är högre än den lägsta kostnaden. 

Grunden läggs vid köp av transport. Det förblir ett val av kommunen hur den i slutändan hanterar avvägningen mellan pris och kvalitet. Och ändå har vi signalerat ett "race to the bottom" i flera år när det gäller studenttransporter. Inte bara prismässigt utan även kvalitet. Och nej, det är inte föraren som är orsaken, utan det totala systemet som vi hamnade i i Nederländerna. 

Tilldelningskriterierna är det ekonomiskt mest fördelaktiga erbjudandet, lägsta priset, leveransvillkor och ett ökande antal miljökriterier som hållbarhet. Det är sällan du läser om 'kundupplevelse' eller bra transportvägledning, till stor frustration för föräldrar och taxibranschen. Denna situation underblåstes av lagen om offentlig upphandling. 

chaufförer

Chaufförerna är en mycket viktig del av den totala transportprocessen och förtjänar ett gott lom† Kanske kan kunderna ta hänsyn till detta vid ett efterföljande köp så att personalbristen i alla fall inte beror på belöningen för deras idoga arbete. Det är också klienternas skyldighet att övervaka och kontrollera detta.

Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post