Försäljningen av elektriska personbilar ökar. Under första halvåret 2022 var antalet nyregistrerade elbilar 82,9 procent högre än under samma period 2021. Totalt har 29.531 2022 elbilar registrerats i år fram till och med juni. Det framgår av siffror från RAI Association, BOVAG och RDC. Enligt BOVAG och RAI Association beror tillväxten bland annat på den extra budgeten för det privata inköpsstödet 2025 och införandet av allt mer prisvärda elektriska personbilar. Organisationerna förespråkar att incitamenten för eldrift förlängs efter XNUMX.

Andelen el i nyförsäljningen av personbilar är 2022 procent första halvåret 19,2. Det är nästan 10 procent högre än 2021, då andelen fortfarande var 9,9 procent första halvåret. Delvis på grund av ökningen av den totala budgeten för det privata inköpsstödet i år väljer fler privatpersoner en elbil. Andelen privatpersoner (inklusive privatuthyrning) var 47,81 procent i slutet av juni, jämfört med 26,3 procent 2021.

Bidragspott privatpersoner
Bidragspotten är tom för i år och privatpersoner får vänta till den 2 januari 2023. Då kan bidrag sökas igen och beloppet är 2.950 XNUMX euro för en ny privat elbil. Skapa ett missat tillfälle RAI Association och BOVAG. Genom att släppa de så kallade årliga utbetalningarna för bidraget kan den budget som är avsatt för nästa år tidigareläggas. På så sätt kommer mer pengar att bli tillgängliga i år och ännu fler bilister kan redan dra nytta av det. 

Läs också  Avskaffa BPM-undantaget för lätta nyttofordon

Hybrid och laddhybrid
Det är inte bara helt elbilar som efterfrågas. Bilister är också mer benägna att välja en ny hybrid eller plug-in hybrid (PHEV). Tack vare sin elektriska assistans är dessa modeller mycket mer ekonomiska i praktiken, vilket innebär att avsevärda besparingar kan göras på bränslekostnader och minskade koldioxidutsläpp. I år registrerades totalt 18.731 15.926 PHEV under de första sex månaderna jämfört med 2021 17,6 under samma period 2022 (+24 procent). Hybridregistreringarna ökar också. Under första halvåret 16.648 ökade antalet registreringar med 13.392 procent till 2021 XNUMX jämfört med XNUMX XNUMX XNUMX. Enligt RAI Association och BOVAG är hybrid- och laddhybriddrivtekniken viktig i övergången till nollutsläppsväg. transporter för att spara COշ för att få största möjliga grupp av bilister inom räckhåll. Bilindustrin investerar för närvarande miljarder euro för att utveckla ett brett utbud av andra rena, bränslesnåla drivtekniker förutom att de är helt elektriska.

Tillägg för privat bruk av företagsbil 2023
För att stimulera försäljningen av elbilar på företagsmarknaden kommer tillskottet för privat bruk av företagsbil att ligga kvar på 2023 procent 16, precis som i år. Det tak som detta belopp gäller sänks från 35.000 30.000 euro till 2025 2025 euro. Finansminister Van Rij meddelade nyligen detta. Användningen av skattelättnader är nu planerad till slutet av XNUMX. BOVAG och RAI Association uppmanar till att fortsätta stimulera marknaden för privata och företags elbilar efter XNUMX. Detta kommer att påskynda utvecklingen av marknaden för nya och begagnade elbilar och föra oss närmare klimatmålen Royal RAI Association.

Läs också  Den nederländska flottan blir äldre och äldre
Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post