I Hardinxveld-Giessendam försågs nyligen ett Damen DPV 1304 patrullfartyg med Finsulates giftfria bottenfärg. Tack vare denna innovativa folie är De NT11/ Watertrapper, patrullfartyget byggt för Amsterdams kommun, skyddat mot nedsmutsning i upp till tio år. Fartyget kommer att förses med 80 kvadratmeter folie med pyttesmå spikar som ger musslor och alger ingen chans. Och det utan att belasta miljön.

"Som Amsterdams kommun väljer vi hållbar utveckling, så att vi före 2025 kan segla genom Amsterdams inre vattenvägar utan utsläpp. Vi är inte bara CO2-neutrala utan vi tittar även på andra utsläpp, som mikroplaster och biocider, som kommer från bottenfärg och hamnar i vattnet. Det giftfria Finsulatet passar perfekt in i vår hållbarhetsambition och hjälper oss att uppnå det ännu bättre och snabbare!”.

Mike Moerman, Waterways Inspector of Nautical Supervision and Enforcement (THOR) i Amsterdams kommun.

Wrap istället för färg

Så fort ett fartyg eller en yacht går i vattnet börjar musslor, alger och andra organismer fästa sig i undervattensskrovet. Denna uppbyggnad ökar fartygets motstånd, vilket resulterar i högre bränsleförbrukning och lägre hastigheter. För att förhindra detta använder redare ofta giftig bottenfärg, varav cirka 600.000 2019 liter släpps ut i miljön varje år. Finsulates film är helt giftfri och har en livslängd på upp till tio år. Att använda en wrap istället för en färg är revolutionerande, och därför valdes Finsulate-uppfinnaren Rik Breur till Årets europeiska uppfinnare av det europeiska patentverket XNUMX.

”Det är fantastiskt att se att Amsterdams kommun nu tar dessa elektriska fartyg ett steg längre för att minimera påverkan på miljön. Att NT11/Watertrapper är behandlad med Finsulate-film är en stor milstolpe för oss, Amsterdams kommun är givetvis inte den första parten. Dessutom betonar det hållbarhetsambitionen för staden Amsterdam och förtroendet för vår ansökan. Tyngdpunkten i Amsterdam ligger nu på elektrisk segling, men vi visar att utsläppsfri segling går längre än så. Vi har redan försett cirka 700 yachter och olika kommersiella fartyg i Nederländerna med vår film, och ett antal av dem har seglat i sju år eller mer utan attack. Vackert va?"

Rik Breur, grundare och VD för Finsulate.

Tio år eller mer

NT11/Watertrapper kommer att användas året runt under alla väderförhållanden för att utföra sina uppgifter för att säkerställa smidig och säker sjöfart och under evenemang, publikkontroll på Amsterdams inre vattenvägar, Amsterdams kanaler, IJ, Buiten-IJ, IJmeer , IJburg, Markermeer och vatten i Weesp. Fartyget är 13,5 meter långt och utrustat med en enda 130kW elmotor, som drivs av ett EST-Floattech batteripaket på 273kWh. Topphastigheten är 16 km/h och med en medelhastighet på 6 km/h kan den patrullera i Amsterdams vatten i långt över en hel dag innan den behöver laddas. Detta är det femte fartyget som levereras av Damen Shipyards till Amsterdams kommun. Fartyget kommer att sjösättas i mitten av januari 2023. Finsulate antifouling-filmen som används för att behandla fartyget kommer att hålla i minst sju, mer sannolikt tio år eller mer.

Om Finsulate:

finsulat, en holländsk uppfinning, är en helt giftfri bottenfärg och erbjuder därmed ett miljövänligt alternativ, med en garanterad livslängd på fem till tio år. Den appliceras som en självhäftande film ("inpackning"). Antifouling-egenskaperna är resultatet av små fibrer som sticker upp på folien. Ytan är därför inte längre slät, men taggig och tillväxt har ingen chans att fästa. 

Relaterade artiklar:
Appliceringen av Finsulate-folie på patrullfartyget De NT11/ Watertrapper från Amsterdams kommun.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post