Amsterdams hamn arbetar med energiomställningen genom att göra havskryssningen mer hållbar. 2025 kommer havskryssningen att gå på landström vid Passenger Terminal Amsterdam (PTA). Detta minskar utsläppen från ett kryssningsfartyg vid kajen och förbättrar luftkvaliteten i området. Från 2030 blir det en laglig skyldighet för sjökryssningar att använda landström.

Hamnen i Amsterdam vill vara en föregångare i energiomställningen. Det är därför det påskyndar byggandet av grön landström för havskryssningen och flodkryssningen. Kajplatserna vid PTA är gröna med landström. Detta minskar avsevärt CO2-utsläppen från kryssningsfartyg vid kajen. Det förbättrar luftkvaliteten genom att bland annat minska partiklar. Eftersom fartygen inte längre behöver använda sina generatorer bidrar även landström till att minska lukt och buller.

Byggspår

Amsterdam Hamn har startat designfasen tillsammans med nätchef Liander. En av komponenterna i detta är installationen av en strömkabel. Den ska vara klar i början av 2025. Parallellt med detta arbetar PTA med utformningen av nödvändiga installationer. Hamnmyndigheten har fått europabidrag för denna fas. Det förväntas att det europeiska anbudet kan starta efter sommaren, så att både havs- och flodkryssningsfartyg kan använda landströmmen hos PTA från och med kryssningssäsongens början 2025. Dessutom undersöks om det även är möjligt att använda den tillgängliga kraften för andra ändamål, som till exempel laddinfrastruktur.

Vision Clean Shipping

Installationen av landström vid PTA är en del av Clean Shipping Vision (finns här) där Amsterdams hamn kartlägger rutten för att göra sjöfarten mer hållbar. År 2050 ska sjöfarten i hamnen i Amsterdam vara utsläppsfri, enligt Amsterdams hamn

"Med byggandet av landström arbetar vi med att förbättra luftkvaliteten i området och göra kryssningen mer hållbar. Vi kommer också att tillåta sjökryssningar mer selektivt. Från och med 2024 får fartyg med äldre motorer inte längre förtöja kl. PTA. landström prioriteras att förtöja vid PTA. Vi investerar i en ren hamn, i ren sjöfart och en ren stad."

Dorine Bosman, Chief Investment Officer vid Amsterdams hamn.

Bild ovan: Paul Wishart / Shutterstock.com

Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post