Pitane bild

Sommaren är på landet och lusten att pop garanterar många festivaler, trädgårdsfester och terrasser. En idealisk stund för att träffa vänner, men också för att påminna dig om att det inte är så oskyldigt att ge sig ut på vägen efter ett glas eller en joint. I Bryssel spelar alkohol och/eller droger en roll i 11 % av olyckorna med allvarligt skadade eller avlidna offer. I sin nya kampanj mot rattfylleri hänvisar Brussels Mobility till framgångsrika actionfilmer från 80- och 90-talen där hjältarna aldrig överger varandra.

Nästan hälften av invånarna i Bryssel (44 %) medger att de ibland reser alkoholpåverkade, oavsett transportsätt. En av fem säger sig till och med göra detta regelbundet. Det är också slående att 3,8 % av ungdomarna säger att de regelbundet kör bil påverkade av cannabis eller lustgas. Detta problem uppstår för alla medel för förskjutning. Av de invånare i Bryssel som erkände att de kört påverkade av alkohol, droger eller lustgas körde 1 av 2 bil, 1 av 3 cyklade och 1 av 10 med e-steg. Dessa oroande fynd driver Brussels Mobility att ta itu med rattfylleri i alla dess former.

"I Bryssel går vi för nollvision, eller noll trafikolyckor. Alkohol och droger i trafiken är därför absolut oacceptabla. Det är viktigt att fortsätta att öka medvetenheten om detta. När du går på vägen behöver du all din uppmärksamhet. Under påverkan av droger och alkohol gör dig, även utan att vilja det, till en fara för dig själv och andra."

Medvetenheten ökar ...

Med en nick till framgångsrika actionfilmer från 80- och 90-talen gör Brussels Mobility det tydligt i sin nya kampanj att vänner aldrig överger varandra och tar hand om varandra, inte ens under en utekväll.

Eftersom 27 % av de svårt skadade och dödade trafikoffren är mellan 18 och 30 år riktar sig kampanjen främst till denna åldersgrupp. Det innebär att kampanjen främst sker online och på affischer i populära nattlivsområden i Bryssel och på festivaler. På kampanjwebbplats Det finns tips efter kompisarnas tillstånd, allt från "lite berusad" till "bra i vinden" till "laddersat".

Det är bäst att organisera hemresan i början av kvällen, när alla fortfarande är klara: kollektivtrafik eller taxi, övernatta på plats eller ange en Bob. E-steget och cykeln är ingen lösning: den som kör påverkad är en fara för sig själv och andra, oavsett transportmedel.

… och kontroll

Risken för en allvarlig olycka ökar redan från 1 glas alkohol och multipliceras med 200 vid användning av mycket alkohol eller kombinationen av alkohol och droger. Ändå fortsätter antalet förseelser för körning under påverkan av alkohol, men framför allt droger, att öka i huvudstadsregionen Bryssel, särskilt under festliga perioder.Detta framgår också av resultaten av de kontroller som genomfördes i samband med vinterns Bob-kampanjer.

I Bryssel råder nolltolerans mot körning under påverkan av droger: den omedelbara insamlingen tillämpas inte utan körkortet dras omedelbart in och gärningsmannen kallas till en polisdomare. Läkemedel kan upptäckas timmar till dagar efter användning med ett salivtest. Straffen är stränga och ännu strängare för unga förare, återfallsförbrytare och olyckor med fysisk skada.

Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post