Trots att tågen ännu inte är fulla och fortfarande går mindre på grund av personalbrist meddelade Dutch Railways idag att den europeiska upphandlingen av nya Sprinters har startat. Denna innovation är nödvändig för att svara på den förväntade passagerartillväxten mot 2030. Lyckligtvis är nu många fler resenärer tillbaka på tåget, de ligger nu på cirka 80 procent av antalet resenärer innan coronakrisen. Eftersom det kan ta år innan ett nytt tåg går startar de redan anbudsprocessen. De startar nu den första fasen av anbudet, som kallas Request For Information (RFI). Det innebär att välja möjliga leverantörer och sluta ett avtal. Dutch Railways planerar att de nya Sprinters ska tas i bruk 2027.

”Vi ligger nu på cirka 80 procent av antalet resenärer före coronapandemin. Ändå tittar vi redan på lång sikt: vi förväntar oss en betydande passagerartillväxt mot 2030. Eftersom det tar år för ett nytt tåg att köra måste vi nu förbereda oss för framtiden och starta anbudet.”

Roel Okhuijsen, ansvarig för inköp av nya tåg på NS.

De ska också se om de nya Sprinters kan fungera som Intercity. Det handlar om en grundordning på mellan 8.000 18.000 och 160 99 platser. Nya Sprinter kan accelerera och bromsa snabbt och är lämplig för hastigheter på upp till 185 kilometer i timmen. Tåget blir också mer tillgängligt med ett plant skjutsteg och toaletterna blir även rullstolsanpassade. Interiören är ljus och kommer att förses med skärmar med reseinformation, uttag och anslutningar för USB. Tågen kommer också att ha bekväma sittplatser och Wi-Fi. Dutch Railways har redan beställt XNUMX nya Intercity-tåg av typen Intercity New Generation (ICNG), från den franska tågtillverkaren Alstom. Det finns nu cirka XNUMX nya Sprinters på de holländska järnvägarna. Dessa är den så kallade Sprinter New Generation (SNG) och kommer från den spanska tågtillverkaren CAF. De NS ständigt förbättras och förnyas, det gäller inte bara tågen utan även stationerna.

Läs också  HTM tar nästa steg i europeiskt anbud
Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post