BLÅ

Den flamländska regeringen beviljade sitt slutgiltiga avtal.

De sista tunnelschakten i Antwerpens pre-metro-nätverk, liksom de fyra ofullbordade pre-metro-stationerna, kommer att färdigställas under de kommande åren. Designen för stationerna Stuivenberg, Willibrordus, Drink och Morckhoven var klara i slutet av 2021. De Lijns styrelse gav i april sitt godkännande att inleda anbudsförfarandet. På initiativ av den flamländska ministern för rörlighet och offentliga arbeten Lydia Peeters gav den flamländska regeringen sitt slutgiltiga avtal idag. Klartecknet för DBFM-placeringsförfarandet har därmed getts.

Den flamländska mobilitetsministern Lydia Peeters släppte en budget för studien av Antwerpens pre-metro, vars arbeten uppskattas till 60 miljoner. De preliminära designerna för stationerna Stuivenberg, Willibrordus, Drink och Morckhoven har varit klara sedan slutet av 2021. Dessa konstruktioner är det första steget i att konkretisera färdigställandet och driftsättningen av 2,8 kilometer oanvända pre-metro tunnlar och 4 stationer. Idag beviljade den flamländska regeringen sitt slutgiltiga godkännande för uppstarten av det individuella DBFM-placeringsförfarandet och urvalet som ett flamländskt OPS-projekt.

"En upphandling av de sista tunnelschakten och 4 förtunnelbanestationer i Antwerpen kan påbörjas"

Nu när den flamländska regeringen har godkänt starten av DBFM-placeringsförfarandet kommer en kontraktsinnehavare att sökas och utses för kontraktet. Inledningsvis kommer en utlysning av kandidater att publiceras. Efter granskning av ansökningarna kommer specifikationerna att distribueras till de utvalda kandidaterna. Det definitiva utnämningen av en kontraktsinnehavare är planerad till hösten 2024. Själva arbetet kommer att ta två år att slutföra. De Lijn räknar med att kunna börja använda tunnlarna och nya stationer i etapper i slutet av 2026.

Läs också  Sinterklaas värmer hjärtan under hans ankomst till Antwerpen och Gorinchem

”Det har pratats länge om att öppna upp den återstående delen av Antwerpens pre-metro. När denna procedur inleds, efter mer än 50 år, är den sista biten äntligen i sikte. Inte bara viktigt för vår ambition när det gäller trafikomställning, utan särskilt viktigt för invånare i Antwerpen och alla som ofta använder tunnelbanan. I slutet av 2026 borde resenärer kunna använda dessa stationer.”

Tunnlarna är den sista oanvända delen av det underjordiska spårvagnsnätet i Antwerpen. De förbinder evakueringsstationen Carnot under Carnotstraat med stationen Schijnpoort under Schijnpoortweg. Även de fyra stationerna Stuivenberg, Willibrordus, Drink och Morkhoven är med. Det finns två oanvända förtunnelbanestationer på denna sträcka: Willibrordus station på Kerkstraat och Stuivenberg station på Pothoekstraat. Dessa ligger i ett av de mest tätbefolkade områdena i Antwerpen. Öppnandet av dessa pre-metro tunnlar och stationer är därför mycket viktigt för mobiliteten i Antwerpen. Att öppna denna infrastruktur är också en prioritet för De Lijn. Förutom stationerna Willibrordus och Stuivenberg planeras också färdigställandet och driftsättningen av stationerna Drink (som för närvarande används som nödutgångar) och Morkhoven, båda under Turnhoutsebaan.

Relaterade artiklar:
Minister Lydia Peeters
App Stores
Läs också  Sinterklaas värmer hjärtan under hans ankomst till Antwerpen och Gorinchem
Utskriftsvänlig, PDF och e-post