Med olika bärare kunde barn resa (nästan) gratis under semestern.

För att snabbt öka passagerarantal och intäkter är det viktigt att göra kollektivtrafiken mycket mer attraktiv. Med detta kan resenärer vinna tillbaka eller nå nya målgrupper. Ett antal transportörer har infört provbiljetter eller erbjudit biljetter till rejäl rabatt för att locka nya målgrupper.

Fram till den 30 april 2022 kunde en tur och retur resa göras för 2 euro med alla Arriva-bussar i Zutphen under lågtrafik och på helger. I Limburg har Arriva gett bort 5.000 19,50 gratis Dal Voordeel Limburg-abonnemang för buss och tåg för att vinna tillbaka resenärer och locka nya resenärer att använda kollektivtrafiken. Connexxion (del av Transdev) har återigen genomfört en kampanj med Meerreizenbundle, där ett paket med 10 resor kunde köpas för €XNUMX. Detta för att få resenärer som (tillfälligt) hoppat av tillbaka på bussen.

tioårsjubileum

Denna kampanj kommer att upprepas senare under 2022, men inte på en OV-Chipkaart utan via QR-kod resa. Syftet är att locka andra målgrupper som (ännu) inte åker kollektivt att åka kollektivt. EBS anordnade en gratis kollektivtrafikdag den 8 maj (mors dag), under vilken resenärerna gratis kunde använda alla EBS-bussar, i alla regioner där EBS tillhandahåller busstransporter för att fira sitt tioårsjubileum. I Zaanstreek-koncessionen genomförde Connexxion ett dörr-till-dörr-utskick med broschyrer innehållande gratis dagsbiljetter, som erbjuds via unika, bedrägerisäkra QR-koder.

KiM räknar med att användningen av kollektivtrafiken 2023 kan återgå till nästan samma nivå som före coronakrisen 2019.

(Texten fortsätter under bilden)
Att locka nya resenärer att använda kollektivtrafiken är ingen lätt uppgift.

Närmare två tredjedelar av kollektivtrafikföretagen anger att andra förslag har införts och/eller vidtagits åtgärder för att göra kollektivtrafiken mer attraktiv. OV-East-partnerskapet mellan provinserna Flevoland, Gelderland och Overijssel, tillsammans med transportörerna under flaggan Experience kollektivtrafik, uppmärksammar kollektivtrafiken med olika åtgärder. Fram till den 31 maj 2022 fanns vårrabatt, vilket innebar att en dagsbiljett för buss (6 euro), en dagsbiljett för buss och tåg (10 euro) och en flermansbiljett (10 euro) kunde köpas kl. en reducerad skattesats.

hög frånvaro

I Limburg låg huvudfokus på att främja Arriva Flow (resor på konto) och rabattprenumerationer. På grund av arbetet med Ring Syd har olika kollektivtrafikförslag tagits fram i Groningen i samarbete med arbetsgivare. En omfattande kampanj har genomförts av transportörer för att uppmärksamma resor med kollektivtrafik under arbetets gång. Avsikten var att kampanja i Friesland och Groningen för bland annat snabbtåget Winschoten-Groningen och frekvenshöjningen Leeuwarden-Sneek, men detta har skjutits upp på grund av nedskalningen av tidtabellen på grund av alltför stor sjukfrånvaro. 

I södra Holland har användningen av det nyöppnade P+R Heienoord annonserats på bussarna. Med olika transportörer kunde barn åka (nästan) gratis med kollektivtrafiken under semestern och utanför helgerna kunde barn göra detsamma till en kraftigt reducerad avgift.

(Texten fortsätter under bilden)
Användningen av kollektivtrafik är dock ännu inte på nivån före corona.

nödvändig övergång

Från och med den 25 februari 2022 har de flesta kontaktbegränsande åtgärderna på grund av covid-19 hävts och från och med den 23 mars 2022 har även skyldigheten att bära ansiktsmask i och runt kollektivtrafiken (OV) försvunnit. Det betyder att situationen för resenärerna återigen är i linje med precorona. Användningen av kollektivtrafik är dock ännu inte på nivån före corona. På grund av covid-19 har vi inte bara börjat resa mindre genom att jobba hemifrån, utan också börjat resa annorlunda (mer individuell transport) och vid olika tidpunkter. 

En omställning är nödvändig för att hantera de mer långvariga effekterna av covid-19 och för att anpassa utbudet av kollektivtrafik till efterfrågan. Partier inom kollektivtrafiksektorn har sedan en tid tillbaka arbetat för en ny ekonomisk balans inom koncessioner. Överenskommelser har träffats om ett omställningsprogram i Nationella kollektivtrafikrådet (NOVB). Detta bör göra sektorn ekonomiskt sund igen (på kort och lång sikt), så att den kan stå på egna ben igen och den vanliga ansvarsfördelningen återställs. 

Byggstenarna för övergången arbetades gemensamt fram och den 9 april 2021 och 25 juni 2021 träffades överenskommelser mellan alla trafikoperatörer, lokala myndigheter (DO) och ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning (IenW) om den nödvändiga övergången av kollektivtrafiken.

rapportering

På uppdrag av ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning, Ecorys de Andra övervakningsrapporten Övergång OV utarbetats. Utifrån sitt systemansvar vill ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning bevaka effekten av covid-19 på kollektivtrafiken och vilka (övergångs)åtgärder som vidtas för att begränsa den effekten. Infrastruktur- och vattenförvaltningsdepartementet vill på så sätt ge inblick i utvecklingen inom kollektivtrafiken på en aggregerad nivå per bidragsgivare, informera NOVB och riksdagen om detta och därefter ge underlag för policyutveckling. 

Relaterade artiklar:
AppStores
Pitane-programvara
Utskriftsvänlig, PDF och e-post