Barn får också leka på gatan i ett bostadsområde.

Från fredag ​​5 augusti förvandlas Hasselts stadskärna till ett stort bostadsområde. Alla som någonsin sagt att det går lite långsammare i Limburg kommer att ha rätt när det gäller rörlighet. Cyklister får inte heller cykla fortare än två mil i centrum. per timme. Hur polisen ska verkställa detta återstår att se, men det sägs att tillsynsmännen ska göra detta med cykelpatruller och fartkameror.

Böterna är inte ringa. Körkortet återkallas om gärningsmannen blinkar i mer än 57 km/h. Polisen uppger att de kommer att upprätthålla maxhastigheten 20 km/h för all motoriserad trafik, inklusive cyklar och e-steg. Svårigheten är att cyklar och skotrar inte har nummerskyltar. Det kommer därför endast att vara möjligt att göra ett uttalande på plats.

bostadsområde

Den svagaste trafikanten inom Hasselts villagård, kanske den största i Flandern, är fotgängaren. Dessa är bäst skyddade och kan använda hela vägens bredd från och med idag. I ett bostadsområde får barn också leka på gatan och alla andra trafikanter måste anpassa sin hastighet till fotgängare och lekande barn.

"En stad kan vara tillgänglig, men gatorna är i första hand avsedda för lokaltrafik och cyklister."

Stef Willems - trafiksäkerhetsinstitutet Vias
(Texten fortsätter under bilden)
Den svagaste trafikanten är fotgängaren.

I Gent protesterades tidigare mycket mot trafikplaner, men som det nu ser ut går det lugnt till i Hasselt. Hela stadskärnan i Hasselt är nu ett bostadsområde. Många städer som Antwerpen och Bryssel har valt fotgängarzoner eller stora zoner 30 i deras centrum. Ingen separat gångväg, cykelbana eller väg, alla brukare delar på hela den allmänna vägen. I bostadsområdet är det fotgängaren som är avgörande och resten måste anpassa sig helt utan diskussion.

Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post