År 2035 kommer inga fler bränsle- eller hybridbilar att få säljas.

Beräkningar visar att elkörning fortfarande är billigare än diesel och bensin. Men skillnaden har blivit mycket mindre. De som kan ladda hemma och har solpaneler betalar så klart kostnaderna snabbare. När du ska använda den allmänna laddinfrastrukturen eller när du ska se upp med snabbladdare längs vägen.

Bensin och diesel blev dyrare, men framför allt elpriserna har stigit kraftigt på grund av energikrisen. Lägg till det dyrare inköpsvärdet på elbilen så talar fakta för sig själv. på Om du kör 15.000 20 kilometer per år tar det minst 180.000 år innan du får tillbaka skillnaden i köpeskilling. Alltså mer än den förväntade livslängden på en bil. Redan förra året kunde man ta sig ur kostnaderna efter XNUMX XNUMX kilometer. Inköpspriset hade sjunkit länge i takt med att batterierna blev billigare, men det har stannat av. 

skatteavdrag 

Den som leasar en elbil och dessutom använder den privat betalar ett lägre tillägg än för en bil med förbränningsmotor. Det gäller även företagare som använder sin företagelbil privat. Det lägre tillägget för förarna kan fortfarande göra det intressant. ”Miljöinvesteringsavdraget” (MIA) och den ”godtyckliga avskrivningen av miljöinvesteringar” (Vamil) kommer inte längre att gälla för elektriska personbilar från 2022. Regeringen menar att elbilen numera är vardag och därför inte längre behöver ett incitament. 

(Texten fortsätter under bilden.)
År 2035 kommer inga fler bränsle- eller hybridbilar att få säljas.

Detta är också en viktig drivkraft för många bilister. Precis som privata förare betalar företagare inte BPM (beskattning av personbilar och motorfordon) och MRB (motorfordonsskatt) på elbilar. CO2-utsläppen bestämmer vanligtvis beräkningen av BPM. Eftersom elbilar inte bidrar här är de undantagna från BPM. Regeringen har också beslutat att undanta alla elfordon från MRB fram till 2025 för att ytterligare stimulera deras användning.

klimatmål

Elkörning bidrar också till klimatmål. Bensin- och dieselbilar försvinner från utställningslokaler inom femton år, om det är upp till EU-kommissionen. År 2035 kommer inga fler bränsle- eller hybridbilar att få säljas. Det står i klimatplanen "Fit for 55" som presenterades av Europeiska kommissionens vice ordförande Frans Timmermans. Planen innehåller nya eller strängare åtgärder för att minska CO2-utsläppen inom EU med 2030 procent till 55 jämfört med 1990. Elbilen är i alla fall inte klimatneutral, men det är den. rengöringsmedel än en bränslebil.

Relaterade artiklar:
AppStores
Utskriftsvänlig, PDF och e-post