Idag beställer vi allt på internet med ett enkelt musklick.

I centrum av Gent, ett stenkast från Vrijdagmarkt, ligger Industrimuseet i en imponerande fabriksbyggnad. I den före detta bomullsfabriken – du kan fortfarande känna lukten av maskinoljan! – Stora och små berättelser väcker den händelserika industrihistorien till liv. Flera generationer av entreprenörer, handlare och arbetare tar dig med på en universell berättelse om människor och maskiner och hur de förändrade världen omkring oss.

den dagliga måltiden

Det finns mycket att beundra, men besökarna kommer utan tvekan omedelbart att dras till vintageemaljskyltarna och 't Winkeltje mitt under utställningen. Shoppingväskan i ett genomsnittligt hushåll såg helt annorlunda ut för hundra år sedan. Att konsumera bestod av att äta den dagliga måltiden. Kläder fick hålla en halv livstid. Lyxprodukter som en tv kommer inte in i det västra vardagsrummet förrän 1950. Masskonsumtion håller på att bli normen; rolig shopping en favorit fritidsaktivitet.

transport och logistik

Varornas väg från fält eller fabrik till konsument är i stort sett osynlig. Sjö- och inlandssjöfart, flyg, väg- och järnvägstransporter: ett oändligt flöde av gods över hela världen hittar vägen till kunden via en kombination av transportmedel och mellanliggande stopp. Containers och kranar, pallar och gaffeltruckar tar kilon av vikt från axlarna på fabriksarbetare, hamnarbetare och lagerarbetare. Men idag förblir arbetsförhållandena och den ekologiska påverkan från logistiksektorn mat för diskussion

(Texten fortsätter under bilden.)
Idag beställer vi allt på internet med ett enkelt musklick.

Idag beställer vi allt på internet med ett enkelt musklick. Den fysiska butiken tappar mark som den främsta platsen där vi gör våra inköp. Men principen om hemleverans är inte ny, tänk bara på mjölkmannen, ambulerande vandrare, postorderföretag och teleshopping. Onlineerbjudandet spricker i sömmarna idag. Samtidigt ryser många vid åsynen av tomma butiksfastigheter, underbetalda kurirer och skåpbilar som rusar förbi.

Sextiotalsbutiken i centrum för utställningen kommer utan tvekan att bli en publikfavorit för nostalgi för förr i tidens kvartersbutik eller för att ta selfies för sociala medier. En slående kundvagn fiskades från samlingen av stormarknadskedjan Delhaize. Det är en kundvagn från den första belgiska stormarknaden på Place Flagey i Bryssel (1957). Tack vare Colruyt väcker en gammal skolskanner uppmärksamhet. Colruyt var den första stormarknaden i Belgien som bytte till streckkoden 1987.

Vägen som varor går från fält eller fabrik till konsument.
Relaterade artiklar:
AppStores
Utskriftsvänlig, PDF och e-post