Cykelförsäkring är mindre användbar om din cykel alltid förvaras i skjulet.

Du är i princip inte skyldig att teckna tilläggsförsäkring för att resa med cykel. Ingen försäkring krävs enligt lag. Ändå är det praktiskt, för något kan alltid hända. Ansvarsförsäkringen ger ekonomiskt skydd för materiella eller fysiska skador som orsakats av dig eller någon som du ansvarar för inom ramen för ditt privatliv. Praktiskt om du cyklar, eftersom det snabbt blir en repa på en bil. Och även om du oväntat träffar en fotgängare är du på rätt plats med en sådan försäkring i nästan alla fall.

skuld 

Ansvarsförsäkringen försäkrar skador på ägodelar till icke försäkrade som du orsakar med din cykel. Ett exempel: du av misstag orsakar en kollision med en annan cyklist med din racercykel. Det är skador på båda cyklarna. Då är du försäkrad för skador på den andres cykel. Faller cyklisten av misstag till följd av kollisionen? Din ansvarsförsäkring täcker även den personskada som du orsakat den andra cyklisten. Du är också försäkrad om medförsäkrade, som din partner och barn, av misstag orsakar skada på andra eller skadar andras tillhörigheter med sin cykel. Till exempel om ditt barn ser tillbaka på cykeln och springer in i en parkerad bil. Rådgör alltid med din egen ansvarsförsäkring, eftersom villkoren kan skilja sig åt mellan olika försäkringsgivare.

stöldförsäkring

Hur stor är risken att din cykel blir stulen? För att svara på frågan om cykelförsäkring är användbar har Konsumentföreningen till och med en Filmpje lagt ut på sin hemsida. Det är tydligen många som kämpar med frågan. I den videon säger medarbetaren Marc Drabbe att cykelförsäkring är användbar om du har köpt en väldigt dyr cykel.

"Om du köpt en cykel för dina sista pengar och den blir stulen är det trevligt om du skaffar en ny. Men cykelförsäkringen är mindre användbar om du har en billigare cykel eller en cykel som du alltid lägger i skjulet."

Skador orsakade av en cykelolycka täcks av en ansvarsförsäkring. Detta täcker alltså din skada. Det gäller skadorna på cykeln, men även personskadan. Har din cykel blivit stulen från ditt hem eller skjul? I de flesta fall täcks det av din hemförsäkring. Du ska kunna visa att din cykel och skjulet eller huset där cykeln förvarades var låsta.

Relaterade artiklar:
Rådgör alltid med din egen ansvarsförsäkring, eftersom villkoren kan skilja sig åt mellan olika försäkringsgivare.
App Stores
Utskriftsvänlig, PDF och e-post