Ta ett dopp vid behov i slutet av arbetsdagen.

Och det blir genast en lång rad varma dagar med temperaturer på 25 grader och mer. Vi är i början av en värmebölja. I Nederländerna är en värmebölja en följd av minst 5 sommardagar i De Bilt (maximal temperatur 25,0 °C eller högre), varav minst tre är tropiska dagar (maximal temperatur 30,0 °C eller högre). Vissa vädermodeller förutspår till och med lokalt en sk super värmebölja

De tropiska temperaturerna är inte helt utan faror. Så det är extra viktigt att hålla dig sval och att vara uppmärksam på människor runt omkring dig. Offentliga platser som ett bibliotek, köpcentrum eller en biograf är normalt utrustade med bra luftkonditionering. Bra ursäkt för att lämna huset under en värmebölja.

kollektivtrafik

Ingen åker ut med kollektivtrafiken för skojs skull, men i värmen är det verkligen bättre att undvika detta. Det finns ofta ingen luftkonditionering i äldre tåg eller bussar som används. Dessutom är man, speciellt under rusningstid, fint packad med otaliga andra. Du gissade rätt, alla dessa människor avger verkligen värme. Glöm bussen, tunnelbanan eller tåget och ta fötterna, cykla eller ta en taxi. Måste du använda bilen eller kollektivtrafiken? Se till att du alltid har en flaska vatten med dig. När tågen står stilla kan luftkonditioneringen i kupéerna misslyckas.

Sol, hav och strand

Som en förlängning av dricksvattnet är det med tropiska temperaturer också underbart att svalka sig i vattnet ute. Har du en sjö, ett hav eller en pool i närheten? Ta ett dopp vid behov i slutet av arbetsdagen. Vid kusten är det också snabbt några grader svalare, vilket är väldigt skönt med den förutspådda värmen. Om du vill åka till havet under de tropiska dagarna råder vi dig att gå extra tidigt. Du är trots allt inte den enda som vill och att stå i en bilkö på väg till kusten med dessa temperaturer är inget kul.

(Texten fortsätter under bilden)
Ta ett dopp vid behov i slutet av arbetsdagen

Ställ inte in bilens luftkonditionering lägre än 6 grader Celsius under utomhustemperaturen. En temperaturskillnad som är för stor är ohälsosam och kan leda till förkylning eller huvudvärk eller halsont. Ta med dig ett paraply i bilen. Har du otur och måste kliva ur bilen är du inte oskyddad i solen. Innan du lämnar, öppna dörrarna eller fönstren på din bil. På så sätt kan den värsta värmen komma ut.

Lämna aldrig passagerare (inklusive några husdjur) i en låst bil.

släng inte cigaretten

Vi kan inte säga det nog. Se upp för öppen eld i skogar eller naturreservat. Rijkswaterstaat råder trafikanter att förbereda sig väl och att ta med sig tillräckligt med dricksvatten, eftersom koncentrationen kan minska på grund av värme. Enligt organisationen är det också nyttigt att ta med ett paraply som kan fungera som ett parasoll om man måste vänta på hjälp vid ett haveri. Trafikanter måste också ta hänsyn till de olägenheter som vägbränder orsakar till följd av torka under den kommande perioden. Rijkswaterstaat uppmanar trafikanter att inte slänga sina cigarettfimpar.

längsta värmeböljan

Vårt land upplevde den längsta värmeböljan 1975. Den 29 juli började en sammanhängande serie av arton sommardagar, varav sex var tropiska. Sommaren 1976 var det en 17 dagar lång värmebölja, varav 10 var tropiska.

Värmeböljan sommaren 2006 mellan 15 och 30 juli var också en av de längsta och mest intensiva på minst 16 år med en längd på 100 dagar. Det var den andra värmeböljan 2006. Kriteriet för en nationell värmebölja nåddes också mellan 30 juni och 6 juli.

2018 uppnåddes den längsta värmeböljan någonsin. Maxtemperaturen i De Bilt steg inte över 28 grader den 25 juli, så denna sommar har två värmeböljor: från 15 juli till 27 juli och från 29 juli till 7 augusti.

När tågen står stilla kan luftkonditioneringen i kupéerna misslyckas.
Relaterade artiklar:
AppStores
Utskriftsvänlig, PDF och e-post