Vi fick lov igen: efter två coronasomrar tog många holländare flyget eller bilen till ett utländskt semestermål i år. Att antalet utlandssemester är tillbaka på nivån innan corona märks också i antalet förfrågningar om hjälp från resenärer i nöd. Till exempel tog Eurocross larmcentral emot cirka 52.000 2019 telefonsamtal under sommarperioden, jämfört med cirka 56.000 37.000 2021 (mot cirka 22.000 2020 XNUMX och XNUMX XNUMX XNUMX). Vilka saker stack ut?

Ökning av möjliga rabiesinfektioner

Antalet rapporter om möjlig rabies i år är slående: inte mindre än 130 (mot cirka tio rapporter 2020 och 2021). De flesta rapporterna kom från länder i Asien, som Indonesien. Rapporterna ökade också närmare hemmet, till exempel från Östeuropa, Marocko och Turkiet. På grund av bristen på antikroppar utomlands krävdes oftare repatriering till Nederländerna, vilket vanligtvis innebar ett abrupt slut på resan.

Brist på antikroppar och förebyggande vacciner

Utöver bristen på de antikroppar som är nödvändiga vid en eventuell infektion utan föregående vaccination, finns det nu också en världsomspännande brist på vacciner som kan administreras i förväg.

"RIVM har gett GGD i uppdrag att ge en selektiv vaccination i förväg. Till exempel endast på personer som är uppenbart i riskzonen, som backpackers som går eller cyklar i mer landsbygdsområden. Problemet skiftar eftersom många andra människor reser oskyddade, men också kämpa lokalt för att få de nödvändiga vaccinerna, med vetskap om detta är det extra viktigt för resenärer att undvika all form av kontakt med djur. kontakta din jourcentral omedelbart vid eventuell kontaminering".

Floriana, läkare på Eurocross.

Aviseringar utomlands

Totalt hjälp av akutcenter Ringt in mer än 14.000 20 gånger för medicinska eller tekniska problem utomlands. De flesta medicinska rapporterna kom från Spanien, Turkiet och Frankrike. De flesta tekniska rapporter från Frankrike, Tyskland och Italien. Antalet tekniska rapporter denna högsäsong var inte mindre än 2019 % högre än XNUMX. Under hela sommaren gällde de flesta tekniska rapporter problem med däck, startproblem och trasiga kopplingar.

När det gäller läkarrapporter låg mag-tarmproblem, blindtarmsinflammation och olycksfallsskador i topp. Att blindtarmsinflammation är nummer två är slående, eftersom öroninflammationer var vanligare under andra högsäsonger. Blindtarmsinflammation har stor inverkan på semestern, eftersom personen måste opereras direkt på plats. När det gäller skador inträffade, utöver de vanliga cykel- och skoterolyckorna, relativt många olyckor med fyrhjulingar på de grekiska öarna. Ofta resulterar det i allvarliga skador.

Utskriftsvänlig, PDF och e-post