För närvarande är denna information endast tillgänglig på begäran från koncessionshavarna.

Uppgifter om passagerarflöden är nödvändiga för en god insikt om resenärens användning av kollektivtrafik. På så sätt kan mobilitetspolitiken utformas bättre, både för själva kollektivtrafiken och för kopplingen till andra transportsätt. Det senare kan också innefatta utveckling av nya produkter och tjänster för dörr-till-dörr-resor som MaaS.

För närvarande är denna information endast tillgänglig på begäran från koncessionshavarna. Representanthuset har tidigare informerats om avsikten att göra en översiktspromemoria om eventuella regleringar för att göra information om passagerarflöden mer tillgänglig. Statssekreteraren Vivianne Heijnen avser att införa en aktiv och passiv publiceringsskyldighet för koncessionshavare av information om passagerarflöden inom ramen för den europeiska allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) och konkurrenslagen.

Den aktiva publiceringsskyldigheten avser publicering av siffror om passagerarkilometer och antal, antal passagerare som stiger av och på tåget vid stationer och hållplatser samt siffror om resenärers ursprung och destination. Den passiva publiceringsskyldigheten avser specifik information som inte alla kan ingå i den aktiva publiceringsskyldigheten och för vilken en ansökan ska lämnas till koncessionshavarna. Den föreslagna lagstiftningen består av två faser.

Den första fasen är en reglering i persontransportförordningen 2000 som ålägger enskilda koncessionshavare att göra information om passagerarflöden tillgänglig för varje koncession. Den andra fasen är en ändring av Passenger Transport Act 2000 för att göra samarbete över koncessionsgränser obligatoriskt för tillhandahållande av regional och nationell information om passagerarflöden. Heijnen från ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning strävar efter att dessa regler ska träda i kraft inom två år.

Läs också  Mot en hållbart tillgänglig region
Relaterade artiklar:
Haag, 24 januari 2022. Porträtt av statssekreterare för infrastruktur och vattenförvaltning, Vivianne Heijnen. - Bild: Valerie Kuypers
Pitane-programvara
Utskriftsvänlig, PDF och e-post