DVDP bredd=

Arbetande holländare är villiga att resa till jobbet i ungefär en halvtimme i genomsnitt med en elcykel.

Allt fler holländare köper en elcykel för att resa till och från jobbet. Forskare från Kunskapsinstitutet för mobilitetspolitik (KiM) räknar med att denna trend kommer att fortsätta under de kommande åren. Även om elcykeln huvudsakligen ersätter den vanliga cykeln, lämnar holländarna också oftare bilen hemma för sin pendling genom att använda elcykeln.

Elcykeln erbjuder möjligheten att resa snabbare och med mindre ansträngning jämfört med en normal cykel. Detta är den främsta anledningen för många att köpa en elcykel. Sedan 2018 har fler nya elcyklar sålts varje år än vanliga tur- eller stadscyklar. År 2021 var cirka 52 % av de 923.000 2021 nya sålda cyklarna elcyklar. Antalet elcykelägare, som beräknas till 3,6 miljoner år XNUMX, kommer att fortsätta växa under de kommande åren, slår KiM-forskarna fast i sin rapport. rapportera om köp och användning av elcykeln.

År 2021 tillryggalade holländarna cirka 5,3 miljarder km på en elcykel. Av detta reste 0,3 miljarder km av skolbarn (12-18 år). Mellan 2018 och 2021 ökade användningen av elcykeln i den gruppen mest, även om den totala användningen i den gruppen är liten.

Mer än 12 av 1 (5 %) av holländare i åldern 22 och äldre som ännu inte äger en elcykel planerar att köpa en inom 5 år. Ytterligare något mindre än 1 av 5 (17 %) förväntar sig att göra det om mer än 5 år. I denna grupp ingår ett relativt stort antal arbetande holländare som planerar att använda elcykeln för sin hemresa.

Läs också  Mobilitetsappar erbjuder inte bara resehjälp

Lämpligt transportmedel

Arbetande holländare är villiga att resa till jobbet i ungefär en halvtimme i genomsnitt med en elcykel. Det motsvarar en sträcka på cirka 10 km. Ungefär 6 av 10 hem-arbetsresor som holländarna gör varje år är inte längre än 10 km. Detta gör e-cykeln till ett lämpligt transportmedel för en stor del av arbetande holländare att åka till och från jobbet.

(Texten fortsätter under bilden)
e-cykel
Arbetande holländare är villiga att resa till jobbet i ungefär en halvtimme i genomsnitt med en elcykel.

En fjärdedel av elcykelägarna kan inte eller bara delvis använda en normal cykel på grund av sin fysiska hälsa. Mer än hälften av denna grupp (52 %) skulle inte cykla mindre ofta utan elcykel och 4 av 10 (43 %) skulle inte cykla alls. De kan fortsätta resa aktivt med elcykeln.

Högt pris

Det relativt höga priset är anledning för de flesta att tveka inför att köpa en elcykel, skjuta upp köpet eller att inte överväga köpet alls. Priset som folk är villiga att betala för en elcykel ligger långt under det genomsnittliga nypriset, särskilt för den senare gruppen. För att förmå dem att köpa en elcykel behövs troligen ett rejält inköpsstöd. Men KiM-studien visar att en sådan subvention med stor sannolikhet kommer att nå de personer som skulle köpa en elcykel även utan subvention.

KiM

Kunskapsinstitutet för mobilitetspolitik (KiM) ger kunskap till ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning (IenW) rörlighetspolitik. De bedriver egen forskning och samlar kunskap som utvecklats på annat håll. KiM ser till att Infrastruktur- och vattenförvaltningsdepartementet kan utveckla politik med en solid kunskapsgrund. Det gör de genom att analysera och förklara utvecklingen, göra upp undersökningar och scenarier och analysera effekterna av styrmedel.

Läs också  Olyckor efter missbruk oftast bland cyklister
Relaterade artiklar:
pip
Utskriftsvänlig, PDF och e-post