"Det som händer med transportplaneringen kräver akut uppmärksamhet eftersom det går fel så ofta."

Rotterdams politiker är nu klara med alla problem kring transportföretaget Trevvel. Ihållande problem med transport av utsatta barn är dagens ordning. Enligt Trevvel är orsaken förarbristen, men politiker och ansvarig rådman säger att det är mer fel. De talar om dålig kommunikation med transportföretaget och otydlig ruttplanering.

Trevvel har tillhandahållit målgruppstransporter i fyra år nu. Företaget driver skåpbilar och taxibilar för att ta barn med funktionshinder till och från skolan. Det är känt att det inte alltid har gått smidigt de senaste åren, men allt slår det här läsåret. Föräldrar till barn är förtvivlade. Rotterdams barnombudsman Stans Goudsmit varnar för att fler och fler människor runt eleverna i problemen komma. Från föräldrar som inte kommer till jobbet till lärare som väntar timmar på skåpbilen som inte kommer och sedan själva tar bort eleven.

omorganisering

"Vad som händer med transportplanering kräver akut uppmärksamhet eftersom saker går fel så ofta", sa en av de desperata föräldrarna. Strax före det nya läsårets början antog transportören ett annat transportschema. I samband med en omorganisation av den interna automatiseringen och integrationen av ett "eget" planeringssystem utvecklat av Trevvel, skildes den tidigare leverantören åt.

För rådman Struijvenberg måste nu fakta läggas på bordet. Hur ofta och på vilka sträckor går det fel och hur kan vi ändra på det? Han vill att föräldrar ska veta om resan. Om schemat ändras ska föräldrar informeras i god tid så att de kan ta hänsyn till detta. Klagomål om otillgänglighet av appen och felaktig information om planeringen är dags för ordningen.

”Vi har kontakt med tio alternativa transportörer och ett antal företag som redan är aktiva för Trevvel. Vi för samtal med dem för att se om de kan sätta in extra kapacitet, säger Struijvenberg.
 
Att orsaken bara är en stor personalbrist inte längre är giltigt, det händer mer med transportören. Att betala mer pengar för löner, som PvdA föreslår, är inte lösningen. Många underleverantörer och transportörer har under tiden sagt adjö till Trevvel av väldigt olika anledningar.
 

höstferie

Läs också  Trevvel träffar sina anställda

Rotterdams barnombudsman Stan Goudsmit vill att det ska finnas en lösning innan höstlovet eller att kommunen annars skulle kompensera föräldrar som ordnar egen transport. Inom politiken är frågan om inte flera transportörer snarast bör övervägas för att lösa problemet i Rotterdam.

Relaterade artiklar:
Trevvel har tillhandahållit målgruppstransporter i fyra år nu.
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post