Skatteverket har stora svårigheter att ta ut skatt från levererarna.

Plattformsföretagen Uber Eats och Deliveroo förser papperslösa måltidsleverantörer med arbete i Nederländerna i stor skala, enligt forskning från NRC. För sex år sedan fanns de inte, männen med påsar, förutom en enda pizzabud. Vi bör inte blanda ihop båda företagen med de andra leveransföretagen med de orangea påsarna. Thuisbezorgd har sina levererare i betald anställning, prydligt med listor, timlön och betalning av arbetsgivarpremier. Enligt forskningen undviker Uber och Deliveroo dessa premier på grund av omfattande flexibilitet.

digital

Att arbeta illegalt för Deliveroo och Uber Eats visar sig vara en barnlek. Samtidigt är de osynliga för myndigheterna, de är felvägsförare. Plattformarna vill se dem så lite som möjligt. Det finns inget kontor för dem, ingen disk, sällan någon tar telefonen. Deras kontakt med företagen är helt digital. Skattemyndigheten kan inte ens kolla med Uber eller Deliveroo och så blev männen med väskor också svårfångade för skattemyndigheten.

Även Skatteverket känner igen bilden. "Många måltidsleverantörer förblir osynliga eftersom de aldrig lämnar in skatte- eller momsdeklarationer,"

De senaste årens låsningar påskyndade allt för plattformsföretag. Under utegångsförbudet fick förlossarna gå ut med sitt "nödvändiga yrke för samhället". I början av 2013 räknade handelskammaren endast 173 av dessa typer av (enmans)företag i hela Nederländerna, i mitten av 2022 kommer det redan att finnas 3.500 4.500. Och det är bara de som har registrerat sig ordentligt som leveransperson. Deliveroo säger att det har XNUMX XNUMX aktiva konton, Uber, som levererar till många fler städer, kommer inte att ge ett nummer.

Läs också  Hemligheten med tunnelbana och klarblå taxi i Qatar

misslyckad lyx

Det finns en god chans att den marknaden kommer att förändras under den kommande perioden. Energiräkningen har redan blivit oöverkomlig för många i målgruppen, räntorna stiger, riskkapitalet blir ont om, arbetsmarknaden är trång, att beställa mat blir en lyx för fler. Deliveroo, som upplevde en nedslående börsintroduktion förra året, överväger att sälja i höst lämna från Nederländerna. 

NEO talade för dem artikeln mer än sextio matleveransföretag. Forskarna fick tillgång till appkonversationer, Facebook-meddelanden och korrespondens med plattformarna. De pratade också med anställda vid plattformarnas högkvarter, yrkesinspektionen, fackförbundet FNV, immigrationstjänsten IND och skattemyndigheten.

NRC presenterade sina resultat för yrkesinspektionen. Han känner igen bilden. Enligt en talesperson misstänker inspektionen att "ett ganska stort antal illegala invandrare" arbetar på framför allt de "större plattformarna" och att konton på budförare lånas ut "regelbundet".

Företagen säger att de strikt kontrollerar identiteten på sina levererare. Yrkesinspektionen håller inte alls med och menar att papperslösa kan få arbete 'relativt lätt' via ett plattformsföretag. Utbytet av konton kan ses i en Facebook-grupp för matleveranser. 

Talespersoner för Deliveroo och Uber säger att de har en nolltoleranspolicy om de upptäcker att ett konto delas med någon utan lämpliga papper. Deliveroo säger sig inte vara medveten om att detta sker i stor skala. Företaget tillåter visserligen att levererare ersätts av någon som har rätt att arbeta i Nederländerna.

Måltidsbudet Deliveroo bötfälldes tidigare med 176.000 2018 euro av inspektionen SZW. Företaget fick måltider levererade av 22 utländska anställda utan arbetstillstånd under XNUMX, enligt en utredning från inspektionen.

Läs också  Hemligheten med tunnelbana och klarblå taxi i Qatar
Relaterade artiklar:
Utskriftsvänlig, PDF och e-post