DVDP bredd=

Att cykla för nöjes skull är omåttligt populärt i vårt land. Från långa cykelturer till korta omvägar, hemifrån eller under semestern. Men utbudet av stigar och vägar är inte utformat för den ökade och förändrade användningen. Otillräckliga ytterligare faciliteter längs sträckan orsakar irritation bland fritidscyklister, enligt forskning initierad av ANWB och delvis distribuerad av Fietsersbond, NTFU och Stichting Landelijk Fietsplatform. Tillhandahålla inte bara säkra och bekväma stigar, utan också bra faciliteter längs sträckan, är det gemensamma budskapet för de organisationer som satsar på fritidscykelanvändning. På så sätt håller vi det inte bara säkert, utan också roligt. Utlysningen är en del av en bredare topp 10 av rekommendationer för fritidscykling som organisationerna nyligen presenterade.

Otillräckliga bänkar och offentliga toaletter

Det största irritationsmomentet när det kommer till "ställen att ta en paus på" är bristen på bänkar. För det andra finns det ett otillräckligt utbud av offentliga toaletter. I Friesland ses till och med bristen på toaletter som det största hindret. Sommaren 2020 stödde Cykelplattformen redan toalettalliansen, ett initiativ från Maag Lever Darm Foundation, för tillräckligt med offentliga och öppna toaletter. Räckvidden för vattenkranar och laddplatser anges också av cyklisten som en punkt för förbättring. 

”Det är viktigt med en god spridning av de här anläggningarna. Och så en bra överblick. Det saknas ofta nu. Kvaliteten på dessa anläggningar är också viktig. Förvaltning och underhåll måste ordnas ordentligt, annars kommer värdet att vara begränsat eller till och med negativt ”

Topp 10 fritidscykling

Läs också  Åtgärder för att hålla rekreationsförbindelser säkra

Användningen av fritidscyklar har ökat i flera år. Cyklister hindras av folkmassorna och vill ha mer säkerhet och komfort på cykelvägar och vägar. Här har regeringen en viktig roll. Nästa delstatsval kommer att hållas i mars nästa år. Detta ger möjlighet att sätta nya prioriteringar. Paraplyorganisationen Fietsplatform tog därför fram en Topp 10 för fritidscykling tillsammans med ANWB, Fietsersbond och cykelförbundet NTFU. Detta ger konkreta handtag med rekommendationer på vägen till valet. Den gemensamma begäran: ta med punkterna i valprogrammen och sedan i det kommande fullmäktigeavtalet, enl National Cycling Platform Foundation.

Bild ovan: Jan van der Wolf /Shutterstock.com

Utskriftsvänlig, PDF och e-post