Studenttransporter i Rotterdam är sårbara.

Allt fler drabbas av misslyckande med studenttransporter. Självklart först och främst barnen och föräldrarna, men även lärarna lider av problemen med elevskjuts. Regnet av klagomål ledde till att en online-petition startade för att placera problemet på den nationella politiska dagordningen.

Tusentals utsatta barn är strukturellt sena eller inte i skolan på grund av förarbrist hos elevtransportörer i Nederländerna. För initiativtagarna till online ansökan detta måste få ett slut. Det måste nu bli en nödsituation, inga fler falska lösningar!

fakta

Elever, föräldrar, lärare och vårdpersonal observerar att minst 14.000 15 utsatta barn kommer för sent varje dag på grund av förarbrist. Detta ökar från XNUMX minuter till flera timmar, inklusive på eftermiddagen. Osäkerheten om skåpbilen kommer, om timmarna går att ta igen och den totala störningen av en dag orsakar många problem för dessa utsatta barn. De är inte bara allvarligt stressade på morgonen, inte bara missar de lektionstimmar, utan de missar också terapier på eftermiddagen.

(Texten fortsätter under bilden)
Rubriker ljuger inte de senaste veckorna.

För att lösa alla problem inom elevskjuts tas en tydlig plan fram. En nödåtgärd som innebär utplacering av WMO-transporter under skolrusningstid och uthyrning av extra privata taxibilar och företag. Dessutom kräver de akut uppmärksamhet för sammansättningen av rutterna och ett mer effektivt arrangemang av skåpbilarna.

långsiktigt

Som svar på de stora problemen med Rotterdams transportföretag Trevvel efterfrågar initiativtagarna även långsiktiga åtgärder som decentralisering av transporter under anbudsprocessen, eskorter tillbaka på bussen och fler vanliga förare som får bättre lön. För barnen själva finns ett fast mönster på agendan som de kan lita på och kortare restider.

Läs också  Stora problem med studenttransport Altena
(Texten fortsätter under bilden)
Föräldrar och lärare som ringer till Trevvel ställs på is på obestämd tid och då bryts uppkopplingen.

Sedan början av detta läsår har antalet klagomål som kommit in till justitieombudsmannen och barnombudsmannen om Trevvel exploderat. För tidigt, för sent eller dyker inte upp utan förvarning, det är vad de flesta klagomålen handlar om. Och Trevvel kan inte nås för förtydligande. Föräldrar och lärare som ringer till Trevvel ställs på is på obestämd tid och då bryts uppkopplingen. 

Bussen som kommer för sent, för tidigt eller inte alls är ett nationellt problem. Detta är också fallet i Overijssel, enligt en rundtur på RTV Oost längs transportföretag. I Zwolle ser vi samma bild av en betydande andel elever som kommer för sent. De transporteras med Munckhof Taxi. Företaget transporterar 20.000 275 studenter över hela Nederländerna, varav 80 är försenade. 100 till XNUMX av "senkomlingarna" kommer från Zwolle. 

"Det är ett stort pussel att göra en effektiv planering, där vi arbetar med vanliga förare och fordon så mycket som möjligt och även måste ta hänsyn till individuella önskemål."

Kommersiell direktör Loes Visscher på taxiföretaget Brookhuis

Loes Visscher är kommersiell direktör på Oldenzaal-företaget Taxibedrijf Brookhuis. Hon låt kollegorna på RTV Oost veta att det var mindre komplicerat förr. ”Sedan gick eleverna antingen till skolan eller hem. Idag är det mer komplicerat. Vi måste ta barn till fler olika platser. Exempel är mor- och farföräldrar, fritidshem. Eller då igen med mammor för att hon är skild, och en vecka senare till pappor som bor på ett annat ställe. Transporternas ökade komplexitet gör det nästan omöjligt att upprätthålla struktur.”

Läs också  Petition måste hålla Princes trädgård Andel tillgänglig
Relaterade artiklar:
Kalenderpaket
Utskriftsvänlig, PDF och e-post